Nátha, megfázás, influenza hírek/cikkek

Teák mentából, gyógyító porok rozmaringból - Gyógyító hagyományok Pannonhalmán 2.

Nincs abban semmi különös, hogy egy gyógyszerész teáját elismeri a hivatal és hozzájárul forgalmazásához. Ámde a nevezett gyógyszerész, Reisch Elek bencés szerzetes néhány év híján három évszázaddal ezelőtt vetette papírra a szívnyugtató tea receptjét félezer másik recepttel együtt.

A cikk első részét a Teák mentából, gyógyító porok rozmaringból - Gyógyító hagyományok Pannonhalmán 1. címen olvashatja.

A török kor után ismét benépesült a pannonhalmi monostor, a szerzetesek működése nyomán gyarapodásnak indult  a könyvtár és terjedt a gyógynövény kultúra. Az 1658-as katalógus már 36 orvosi vonatkozású művet tart nyilván. A korai szakkönyvek közül az 1540-es frankfurti kiadású Botanikon a legértékesebbek egyike.

ecinacea purpurea - lángvörös kasvirág

A végéhez kötött számozatlan lapokon receptek, orvosi tanácsok kéziratos feljegyzéseit találjuk. Az aláhúzások, a margóra írt  bejegyzések arra utalnak, hogy használói nap mint nap forgatták. A mű nemcsak gyógyászat-történeti szempontból jelentős, hanem gyönyörű könyvészeti ritkaság,  amelynek kézzel festett ábrái, fametszetei különleges élménnyel ajándékozzák meg a régi könyvek szerelmeseit.

Nem kispályáztak a gyógynövénytermesztésben

A bibliotéka máig őrzi a gyógyítással foglalkozó szerzetesek szakkönyveit, kéziratos feljegyzéseiket, receptúra gyűjteményeiket, amelyek saját tapasztalataik, az általuk alkalmazott módszerek egyfajta summázatát adják. Az ókori tudományosságon alapuló ismereteik, a gyakorlat során szerzett tapasztalataik mellett a természetfölötti erőket is segítségül hívták, hiszen a gyógyulásba vetett hit megerősítésére évszázadokkal ezelőtt is szükség volt a gyógyuláshoz.

Ez a hármas pillér alkotta a monostori gyógyászat lényegét. Az áldás és az imádság a gyógyítás kultikus többletét  jelentette. Egy XVII. század végi áldásgyűjtemény évszázados szokásokat tár fel a ma embere előtt. Megtudhatjuk belőle, hogy a szerzetesek  milyen imát mondtak a betegek felépüléséért, s miként áldották meg a gyógynövényeket a gyógyítás szertartása szerint.

gyógynövényekPannonhalma környékén mai kifejezéssel élve nem kispályáztak a termesztésben, ezt érzékelteti egy különös eset. Történt, hogy az apát panaszt tett a győri katonák parancsnokánál, mivel a katonák a kertben kiásták és Bécsben jó pénzért eladták a gyógynövényeket. Vélhetően nem egy konyhakertnyi területen nevelt kosárnyi terméssel keltek útra, annyival nem lett volna érdemes vállalni a lebukás kockázatát…

Az elmúlt években a bencés főapátság komoly erőfeszítéseket tett a gyógynövény tradíció reneszánszáért, kultúrájának terjesztéséért. Laboratóriumi háttérrel, gyártó bázissal és kereskedelmi hálózattal bíró cégekkel kötöttek szerződést, szigorú vizsgálat alá vonták a recepteket, s az együttműködésből lettek a pannonhalmi teák, készülnek a gyomorerősítő hatású likőrök, borecetek és a levendulaolaj.

Levendulát jelenleg öt hektáron termesztenek, franciát és angolt. Az utóbbi illata erősebb, molyűzésre hatásosabb. Emellett próbálkoznak citromfű lepárlással, kísérleteznek kakukkfűolaj készítéssel. Elkészült a bemutató gyógynövénykert, szomszédságában gyógynövényház fogadja a vendégeket. Kialakítottak egy látványkertet is tizenhat kazettával, s bennük azokkal a növényekkel, amelyeket annak idején St. Gallenben termesztettek az atyák.(folyt.)

A monostor gazdasági tevékenysége kezdetben  némi csodálkozást váltott ki azokból, akik úgy látják, a mai helyzetben  az egyháznak a lelkipásztori tevékenységre kell koncentrálnia – idézte  fel a reagálások egyik vonulatát Hortobágyi Cirill.

Mások viszont úgy gondolják, hogy az egyház több szálon eresszen gyökeret a társadalomba, hiszen nemcsak szociális és kulturális szolgáltatásokkal, hanem adott esetben gazdálkodással is lehet hatni az emberekre – folytatta a perjel. A monostor mindig próbált önálló lenni, ez a bencés hagyomány is kötelez – tette hozzá.  A gyógynövény kultúrát így tehát életben tartják, tovább fejlesztik, a gyógynövények megáldásának szertartását újjáélesztették, de kórház létesítésén nem gondolkodnak.

Forrás: MTI

Jelenleg 27 hír/cikk érhető el.

2012. szeptember 05. Nátha vagy influenza?

2012. január 28. Influenza - OEK: Magyarországon továbbra sem terjed a vírus

2012. január 26. Nanorészecskékkel erősíthetik a test vakcinákra adott immunválaszát

2012. január 22. ÁNTSZ: több európai országban gyorsult az influenza terjedése

2012. január 17. Nyugalomra intenek a kínai hatóságok az újabb madárinfluenza-eset után

2012. január 17. ÁNTSZ: terjed az influenza vírus Európában

2012. január 16. Mit tegyünk nátha estén? 3. rész

2012. január 12. Influenza - Az év első hetében megduplázódott az influenzagyanús esetek száma

2012. január 11. A gyaloglás véd a megfázástól, a maratoni futás gyengít

2012. január 10. Influenza - ÁNTSZ: Európában megkezdődött a járvány

2012. január 09. Influenza - OEK: az év utolsó hetében csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

2011. december 30. Teák mentából, gyógyító porok rozmaringból - Gyógyító hagyományok Pannonhalmán 1.

2011. december 29. Virágok lelke - Gyógyító illatok

2011. december 28. ÁNTSZ: életeket veszélyeztethet az oltásokról szóló megalapozatlan hírek terjesztése

2011. december 26. Mit tegyünk nátha estén? 2. rész

2011. december 24. ÁNTSZ: Magyarországot még nem érinti a több európai országban terjedő kanyaró

2011. december 23. Felmérés: a fiatalok vitaminokkal készülnek az influenzára

2011. december 22. Allergiás tüneteket okoz a karácsonyfa-szindróma

2011. december 20. Influenza helyzet

2011. december 16. Mit tegyünk nátha estén? 1. rész

2011. december 05. Csecsemők c vitamin szükséglete 2.

2011. november 18. Inhalálás, helyesen

2011. november 14. Csecsemők c vitamin szükséglete 1.

2011. november 06. A nátha tíz jele

2011. november 02. Nátha és megfázás megelőzése c vitaminnal

2011. november 02. Elindult a NáthaDoktor.hu, a megfázás szakértője

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.