Szem

A szem

A szem a látást lehetővé tevő összetett élettani rendszer első állomása. A szem egy olyan optikai szerkezet, mint egy fényképezőgép. Hogy miért is? íme a magyarázat!

A szem

A szem a fényképezőgéphez hasonlóan a külvilág fordított állású, kicsinyített képét vetíti a szem egy speciális vetítő vásznára, a retinára, azaz a látóideghártyára.
A szem a tárgy képe a retinán A szem, a látásra specializálódott, 24 mm átmérőjű, gömb alakú, páros szerv. A szem a látás folyamata során a fényt fogja fel, ez az úgynevezett adekvát, azaz neki megfelelő, elsődleges inger.

A szem összeköttetésben áll a központi idegrendszerrel a látó idegen keresztül. A látás egy csodálatosan bonyolult folyamat része; a szem által érzékelt látási ingerek, a hallási és tapintási ingerekkel együtt adják azt az összetett reakciót, ami észlelésnek nevezünk.

A szem felépítése

A szem felépítése védelmi, mozgató és tápláló, valamint idegi elemekből szerveződik. A szem a koponya szemgödrében helyezkedik el, mely nemcsak a védelmet látja el, hanem a szem külső szemizmainak, valamint a működésükhöz szükséges idegeknek és ereknek is helyet biztosít. A szem felépítése

A szem védelmi részei

Szemhéjak (palpebrae) reflexes csukódással elölről látják el a szem védelmét. A pislogás a szem szaruhártyájának nedvesen tartásában kiemelt jelentőségű.

Kötőhártya (conjunctiva) a szaruhártya területétnek kivételével a szem elülső borítását adja. A szemhéjak belső oldalát is a kötőhártya borítja, így alapvetően idegen test nem kerülhet a szem mögé.

Ínhártya (sclera) a szem lemezes felépítésű, rostos burka, mely igen ellenálló védőréteget képez, a szem falának legkülső rétegét képezi.

Könnymirigy (glandula lacrimalis) a könnyet termeli. A könny nedvesen tartja, oxigénnel és tápanyagokkal látja el szem külső felszínét, a szaruhártyát. A szem védelmét biztosítja a fertőzések ellen.

A szem mozgató és tápláló részei

Szemizmok (musculus orbicularis oculi) a szem külső felszínéhez kapcsolódnak. A szem körüli, ínhártyán tapadó hat izom mozgatja a szemgolyót egy gömbizület mentén.

Érhártya (chorioidea) kívülről borítja az egész retinát, a szem ideghártyáját. A szem falának középső rétegét képezi. A szem látóidegfőn át történő vérellátása mellett a másik igen fontos tápláló érhálózat.

A szem idegi részei

Látóideghártya (retina) a szem falának legbelső rétegét adja. A retina tartalmazza azokat az érzékelő sejteket (csapok és pálcikák), melyek képesek a fényingert elektromos ingerületté átalakítani. Ez a szem virtuális vetítő vászna.

Csapok a szem olyan fényérzékelő sejtjei, melyek a világosban látásért felelősek. Az emberi szem ideghártyája 6-7 millió csapot tartalmaz. A szem éleslátásáért és színlátásáért felelő részei.

Pálcikák a szem olyan fényérzékelő sejtjei, melyek a sötétben látásért felelősek. Az emberi szem ideghártyája 125 millió pálcikát tartalmaz. Alacsonyabb ingerküszöbbel rendelkeznek, mint a csapok, így sötétben csak ezek működnek. Ugyanakkor nem érzékelik a különbséget a színek között, továbbá nem képesek a tárgyak részleteinek és körvonalainak éles megkülönböztetésére sem.

Sárgafolt (macula) a szem éleslátásért felelős helye a retinán. Nevét a sárga festékanyaga miatt kapta.

Vakfolt (papilla) a szem azon területe, mely nem érzékeli a fényt, mert nem tartalmaz csapokat és pálcikákat, csak információszállító idegrostokat. A vakfolt a látóideg kezdete, ezért a szem látóidegfőjének is nevezzük. Itt lép be a szem egyik legfontosabb artériája és itt lép ki a szem vénája.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.