Mandula

Nyirokcsomó

A nyirokcsomó egy speciális nyirokszerv, immunrendszerünk fő csomópontja. A nyirokcsomó nem magányos szerv, a nyirokerek hálózatába számos nyirokcsomó kapcsolódik be. A nyirokcsomó szűr, véd, irányít, immunrendszerünk szerves része.

A nyirokcsomó

A nyirokcsomó a nyirokszervek közül a lépre hasonlít; kötőszöveti váz az alapjuk és kötőszövetes tok veszi őket körül.
nyirokcsomó, nyirokcsomók A nyirokerek hálózatába számos nyirokcsomó kapcsolódik. Úgy kell elképzelni a nyirokcsomó hálózatot, mint egy hosszú és szövevényes úthálózatot, ahol az utak a nyirokerek és az utakat összegyűjtő körforgalom a nyirokcsomó. Tehát a nyirokcsomó a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén helyezkedik el többedmagával. A nyirokcsomó a szövetekből kiáramló nyirkot szűri és amellett, hogy antigén felfogó helyek is, immunsejteket, limfocitákat termelnek.

A nyirokcsomó 2-20 mm nagyságú, göbszerű, mandula vagy bab alakú szervecske. Kötőszövetes tok veszi körül és a tok alatti kéregállományban számos nyiroktüsző található, melyek szintén immunsejteket, B-limfocitákat tartalmaznak.

A nyirokcsomó velőállománya tartalmazza a nyirokcsomó mechanikai szűrőjét, ami a bennük tovaáramló nyirkot szűri. A szűrés egyben biológiai is, mivel a velő sejtjei az idegen anyagokat, kórokozókat bekebelezik. E szűrő hatás miatt képeznek a daganatsejtek áttéteket (metasztázis). A legtöbb gyulladásos folyamatban a nyirokcsomó megduzzad és feszülő tokja miatt fájdalmas. Specializált nyirokcsomónak tekinthető a mandula és a Peyer-plakkok a vékonybél falában.

Hány nyirokcsomó van szervezetünkben?

Kb. 500-600 nyirokcsomó található az emberi szervezetben. A nyirokcsomó a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén található, ugyanakkor a nyirokcsomó hálózat a test bizonyos pontjain csoportosan, régiókba is szerveződik.

A legtöbb nyirokcsomó regionális elhelyezkedésű, a legtöbb az arcon és nyakon található.

A nyirokcsomó hálózat csoportjai, régiói:

  • nyaki nyirokcsomó csoport
  • hónalji nyirokcsomó csoport
  • mellkasi nyirokcsomó csoport
  • hasi nyirokcsomó csoport
  • ágyéki nyirokcsomó csoport

Mi a nyirokcsomó feladata?

A nyirokcsomó immunrendszerünk speciális védőbástyája, szűrő csomópontja. A nyirokcsomó mechanikai és biológiai szűrő; a benne tovaáramló nyirkot szűri. A nyirokcsomó velőállományának sejtjei az idegen anyagokat, kórokozókat kiemelik és bekebelezik.

A nyirokcsomó 3 fő funkcióval rendelkezik:

  • kiszűrni és megsemmisíteni az idegen anyagokat
  • nyiroksejteket termelni csoport
  • immunanyagokat; antitesteket termelni
Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.