Tüdő

A tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás a gyakoribb fertőző megbetegedések közé tartozik. A tüdőgyulladás a tüdőszövet fertőzése, amely a diagnosztikus eljárások és az antimikrobás terápia terén elért eredmények ellenére is jelentős népegészségügyi probléma maradt.

A tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás (pneumonia) komoly betegség, hazánkban 100000-re tehető évente a betegség előfordulása, ebből a betegek kb. egyharmada kerül kórházba és a halálokok tekintetében a tüdőgyulladás az első helyeken áll.
tüdőgyulladás Az alsó légutak fertőző betegségeinek jelentősége egyre növekszik. Mind az ambuláns, mind a kórházi betegek között egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A tüdő a külső környezettel állandó kapcsolatban álló szervünk.

A légutak gége alatti szakasza normális körülmények között steril. A belélegzett levegő tartalmazhat kórokozókat, baktériumokat, vírusokat, gomba spórákat, melyek a légutakkal és tüdő szövetével kapcsolatba kerülhetnek. Az egészséges légzőszerveket anatómiai és élettani tényezők védik a legtöbb kórokozó ellen.

A tüdőgyulladás az alsó légutak gyulladásos betegsége, mely a tüdő léghólyagocskáit, azaz alveolusokat érinti.

A tüdőgyulladás típusai

A tüdőgyulladás típusa a kezelést alapvetően meghatározza. A tüdőgyulladás eredet szerint kétféle lehet.

A tüdőgyulladás 2 típusa:

  • kórházon kívül, azaz közösségben szerzett tüdőgyulladás ("community acquired" pneumonia)
  • kórházban szerzett tüdőgyulladás (nosocomiális/iatrogen pneumonia)

A tüdőgyulladás okai

A tüdőgyulladás oka alapvetően egy fertőző kórokozó, mely általában belégzéssel kerül a tüdőbe, de akár a véráram útján vagy a tüdő környékéről közvetlenül átterjedő fertőzések okozzák. Ezek a kórokozók lehetnek baktériumok, vírusok, sőt akár gombák is!

Egyes emberek nagyobb valószínűséggel betegszenek meg tüdőgyulladás betegségében, mint mások.

A tüdőgyulladás betegségére fogékonyabb személyek:

  • dohányosok, alkoholisták
  • cukorbetegek, idős, nehezen mozgó páciensek
  • keringési elégtelenségben szenvedők
  • COPDs betegek (krónikus obstruktív tüdőbetegség)
  • immunszupresszáltak, HIV/AIDS betegek
  • hasi műtéten átesett páciensek, mellkas sérült (trauma) betegek

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladás tünetei között vannak gyakori, jól felismerhető jelek, de a ritkább, atípusos tüdőgyulladás tünetei eltérhetnek az általános kórképtől.

A tüdőgyulladás tünetei:

A tüdőgyulladás gyanúja esetén mindenképpen szükséges a sztetoszkópos hallgatózás és esetleg az orvosok által alkalmazott speciális kopogtatásos technika a tüdőben felgyűlt folyadék végett. A tüdőgyulladás diagnózisát a legtöbb esetben a mellkasröntgen erősíti meg. Köpet és vér tenyésztéses vizsgálatot is végezhetnek a kórokozó azonosítására, így célzott antibiotikumos kezelést lehet végezni.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.