Torok

Torok kaparás

A torok kaparás egy igen általános tünet. A torok, a garat, a gége leggyakoribb megbetegedésihez mind-mind társul a torokfájás tünete. Ugyanakkor számos más oka is lehet a torok kaparás tünetének; gyógyszer mellékhatás, allergia, étel allergia.

A torok kaparás

A torok kaparás a torokban, a garatban jelentkező kellemetlen érzés, melyet egy vagy több irritáló tényező okozhat. torokfájásA torok gazdagon átszőtt immunszövettel, ún. limfoid szövettel, így nem véletlen hogy a szervezetünkbe száj- és orrüregünkön keresztül bekerülő idegen anyagok, porszemcsék, baktériumok és vírusok itt megtapadnak, az immunrendszer pedig megpróbálja kiiktatni azokat, így a torokkaparás egy általános tünetként jelentkezhet egy sor idegen, írritáló tényezőt miatt. Az adenoid, a mandulák, nyirokcsomók mind-mind egy specializálódott védőkaput képeznek az orr és száj nyílásnál.

A torok a torokszorosból, az orrgaratból, a szájgaratból és a gégegaratból áll. A torok egy izmos cső, mely az orr- ill. szájüregtől a nyelőcsőig fut, a nyaki gerinc előtt húzódik, a koponyaalaptól a hatodik nyakcsigolya magasságáig.

A torok kaparás okai

A torok kaparás okai lehetnek a torok gyakoribb megbetegedései, allergia, gyógyszerek mellékhatásai, egyéb irritáló tényezők. A torok gyakoribb megbetegedései következők: gyulladások és fertőzések, nem daganatos szövetburjánzások (pl. hangszalagpolipok), fekélyek, rosszindulatú daganatok, hangszalagbénulás és gégesérv. Ezek közül nem mind jár általánosan torokfájás tünetével.

A torok kaparás tünetével járó gyakoribb betegségek

Torokgyulladás, mandulagyulladás, gégegyulladás és a torok kaparás

torokfájásA torokgyulladás a torok általában vírusos, de gyakran baktériumok okozta megbetegedése. A torok- és mandulagyulladás a leggyakoribb fertőzéses megbetegedések közé tartozik. Meghatározó többségüket, különösen felnőttkorban vírusok okozzák. A gégegyulladás leggyakrabban a felsőlégutak vírusos fertőzése, általában közönséges megfázás következtében alakul ki.

Ha a torokgyulladást vírus okozza, akkor általában közönséges megfázásról, influenzáról vagy mononucleosis infectiosáról (Pfeiffer-féle mirigyláz, csókbetegség) és a velük járók torok kaparás tünetéről beszélhetünk.

Mind a vírusos, mind a bakteriális eredetű torokgyulladás esetében a tünetek nagyon hasonlóak: jellemző a nyelésre erősödő, de nyugalomban is fennálló torokfájás, torok kaparás, torokszárazság.

Gégegyulladás és a torok kaparás ugyanakkor társulhat hörghuruthoz, tüdőgyulladáshoz, influenzához, szamárköhögéshez, kanyaróhoz, torokgyíkhoz vagy a felsőlégutak bármilyen eredetű gyulladásához és fertőzéséhez.

A torok kaparás tünetével járó gyógyszer mellékhatások

Torokfertőtlenítők, vérnyomáscsökkentők, epilepszia gyógyszerek, idegi fájdalomcsillapítók és a torok kaparás

Sokféle gyógyszer okozhatja a torok kaparás tünetét mellékhatásként. Ha egy új gyógyszert kezdünk el szedni és ezt követően addig nem tapasztalt tünetek jelentkeznek, rögtön gondoljunk gyógyszer mellékhatásra! Olvassuk el újra, figyelmesen a betegtájékoztatót, kérjünk konzultációt gyógyszerészünktől, kezelőorvosunktól.

Vannak olyan gyógyszerek, melyek esetében igen gyakori mellékhatásként jelentkezhet egyszerű torok kaparás vagy csiklandozó, torokköszörülésre ingerlő torok kaparás, esetleg köhögés is.

Például az ACE-gátló vérnyomáscsökkentők (perindopril, ramipril, stb.) esetében gyakori mellékhatásként jelentkezik a csiklandozó, torokköszörülésre ingerlő torok kaparás. Ha ez túlontúl zavaró, kellemetlen, vagy jelentős mértékben jelentkezik, szükséges lehet a hatóanyag váltás az ACE-gátlók csoportján belül. Ha az új hatóanyag esetében is fennáll a torok kaparás, feltehetően a hatóanyag csoportra egységesen érzékeny a páciens, így csoportot is váltani kell.

A torok kaparás tünetével járó allergia

Az étel allergia, az allergiás rhinitis és annak során fellépő torok kaparás és torok viszketés hátterében allergének állnak (virág pollen, állati szőrök, stb.). Az allergének hatására a hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez egy kémiai jelző molekula, ami a tüsszentés reflexét, orrviszketést, torok kaparás tünetét, torok viszketést, orrfolyást és orrdugulást okoz.

A torok kaparás tünetével járó egyéb tényezők

Hideg, száraz napokon a levegő nem elég meleg és nedves az orr nyálkahártyájának működése révén, ilyenkor a torok egy kicsit kaparni fog és a torok kaparás érzése gyakran átterjedhet a légcsőre is.

A hang túlerőltetése, allergia, cigarettafüst, irritáló gázok és gőzök illetve más egyéb nyálkahártya izgató idegen anyag okozhatja a torok kaparás tünetét.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.