Torok

Torokfájás gyógyszer

Torokfájás gyógyszer használata kulcsfontosságú lehet elhúzódó, nehezen elviselhető állapotokban. Torokfájás gyógyszer nemcsak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással, hanem akár lázcsillapító hatással is bírhat. Azonban akadnak kivételek is!

Torokfájás gyógyszer

A torokfájás gyógyszer használata fontos terápiás feladat lehet. Ugyanakkor ne feledjük, torokfájás gyógyszer segítségével történő fájdalomcsillapítás tüneti kezelés! torokfájás gyógyszerUgyanakkor léteznek kombinált torokfájás gyógyszerkészítmények, melyek torokfájás elleni hatóanyagon kívül más, antibakteriális és/vagy gyulladáscsökkentő hatóanyagot is tartalmaznak. Így ha a torokfájás oka baktérium, baktérium okozta fertőzés, a torokfájás gyógyszer használata nem csak tüneti, hanem oki terápiát is jelent!

A torokfájás gyógyszer alkalmazásának elsődleges célja tehát a torokfájás tünetének enyhítése, a páciens komfortérzetének javítása. A torokfájás oka sokféle betegség lehet, természetesen a legfontosabb cél a kórok megszüntetése, erről konzultáljunk gyógyszerészünkkel és kezelőorvosunkkal!

Torokfájás gyógyszer típusok

A torokfájás gyógyszer a hétköznapok gyógyszere. Nagy részük recept nélkül is beszerezhető a gyógyszertárakban és ha tisztában vagyunk a kockázatokkal valamint betartjuk az utasításokat, a torokfájás gyógyszer biztonsággal alkalmazható.

A torokfájás gyógyszer nemcsak fájdalomcsillapító, hanem antibakteriális és/vagy gyulladáscsökkentő, sőt akár lázcsillapító hatással is rendelkezhet.

Torokfájás gyógyszer típusok:

  • szájon át szedhető ("lenyelős") tabletta, oldat, szirup, szuszpenzió
  • szopogatós tabletta, pasztilla
  • száj és garat spray
  • gargalizáló oldat
  • fájdalomcsillapító kúp
  • érzéstelenítő ecsetelő

Torokfájás gyógyszer használata

lázcsillapító gyógyszerekA torokfájás gyógyszer használata elsődlegesen helyi kezelés legyen!

A torokfájás gyógyszer használata előtt vegyük figyelembe, hogy kinek lesz, hány éves a páciens és a testtömegét is. Természetesen, mint minden egyéb gyógyszeres terápiánál figyelembe kell venni egy sor egyéb tényezőt: egyéb betegségek, gyógyszer allergia, a betegség oka, gyomor-, bélrendszeri problémákat, egyéb gyógyszerek szedését (antibiotikum, fogamzásgátló gyógyszer stb.), stb.

Mindig egy kezdő dózissal indítsunk a torokfájás gyógyszer adásánál. Várjuk meg az első, kezdő adag milyen hatékonyan csillapítja a torokfájást. Ha megfelelően hat, egészen addig nem kell újabb gyógyszer adagot adni, míg tart a hatása. Majd megismételhetjük az egyszeri dózist, egészen a napi maximális dózisig.

Kúpot használunk, ha hányás vagy egyéb más ok miatt a torokfájás gyógyszer szájon át nem adható. Például kisgyerekek illetve hányással járó betegségek esetében. Tovább ne feledjük, a kúp típusú fájdalom és lázcsillapító gyógyszerek gyorsabban hatnak és első körben kikerülve a májat, hatékonyabban is működnek!

Ha a torokfájás gyógyszer szopogatós tabletta, torok spray, ecsetelő, akkor a hatóanyagnak ott kell maradnia a száj- és garatüregben, ezért használatát követően 1 óráig nem együnk ne igyunk, hogy ne mossuk le a hatóanyagot!

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.