Szem

Kötőhártya gyulladás

Kötőhártya gyulladás a szem betegsége. A kötőhártya gyulladás oka sok minden lehet, a szem kiszáradásától a komoly és súlyos járványos fertőzésekig. Most mindent megtudhat a kötőhártya gyulladás okairól, fajtáiról és kezelésükről.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya gyulladás, azaz a conjunctivitis esetében legalább 7 különböző típust különböztethetünk meg. Az okok is szerteágazóak lehetnek a kötőhártya gyulladás betegségét illetően.
kötőhártya gyulladás Mivel a kötőhártya bőségesen erezett és anatómiai helyzete miatt könnyen fertőződhet, az élete során gyakorlatilag mindenki találkozik a kötőhártya gyulladás betegségével.

Kötőhártya gyulladás okai

 • a szem kiszáradása
 • allergiás reakciók
 • külvilág fizikai vagy kémiai ingerei
 • baktériumok, vírusok, gombák

Kötőhártya gyulladás fajtái

 • heveny gennyes kötőhártya gyulladás
 • gonorrhoeás kötőhártya gyulladás
 • trachomás kötőhártya gyulladás
 • újszülött kori zárvány kötőhártya gyulladás
 • uszoda kötőhártya gyulladás
 • vírusos kötőhártya gyulladás
 • allergiás kötőhártya gyulladás

Heveny gennyes kötőhártya gyulladás

A heveny gennyes kötőhártya gyulladás tünetei lehetnek az idegentest érzés, viszketés, pirosság, könnyezés, váladékozás és a szemhéjak összetapadása, azaz a "beragadt szem".

A kötőhártya gyulladás oka bakteriális fertőzés, mely baktériumok más felsőlégúti megbetegedést is képesek okozni. Széles spektrumú antibiotikum adása javasolt, szemcsepp formájában. A heveny gennyes kötőhártya gyulladás esetén a váladékozó szemet szigorúan tilos bekötni!

Vírus okozta kötőhártya gyulladás

A vírus okozta kötőhártya gyulladás tünetei lehetnek az idegentest érzés, a nem gennyes vízszerű váladékozás, erős könnyezés.

A kötőhártya gyulladás oka vírusos fertőzés, melyet adenovírusok okozna. A vírusos kötőhártya gyulladás kezelése hűvös borogatás, műkönny, érösszehúzó gyógyszerek, antiallergiás cseppek. Antibiotikumos kezelés csak a kötőhártya gyulladás bakteriális felülfertőződése esetén indokolt. A szaruhártya szövődmények kialakulását követően szteroid illetve szteroid és antibiotikum szemcseppek adása javasolt.

Allergiás kötőhártya gyulladás

Az allergiás kötőhártya gyulladás tünetei lehetnek viszketés, fénykerülés, idegentest érzés, fájdalom, látászavar, könnyezés.

Az allergiás kötőhártya gyulladás okai legtöbbször növényi vagy állati eredetű allergén. Ugyanakkor gyakori még a gyógyszerek, vegyszerek illetve kozmetikumok okozta allergiás kötőhártya gyulladás.

Legfontosabb, hogy az allergizáló tényezőket kizárjuk, tovább lehetőség van még antihisztaminok, szteroidok adására, extrém súlyos allergiás kötőhártya gyulladás esetében adhatóak immunszuppresszív szerek, citosztatikumok is.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.