Láz

A láz

A láz alapvetően egy fokozott immunműködést tesz lehetővé, ugyanakkor a túl magas láz már a test saját fehérjéinek normál működését is veszélyezteti. A láz jó, ha bizonyos határok között marad.

A láz

A láz a központi idegrendszeri szabályozás zavarából eredő testhőmérséklet emelkedés. A láz akkor következik be, ha hőmérsékletünk 37,5 °C fölé emelkedik. lázmerő A láz a szervezet védekező reakciója; erőteljesen aktiválja az immunrendszerünket. A láz alatt nagymértékben nő a fehérvérsejtek száma és az antitest termelés.

A láz kialakulását gyakran gyorsítja a vázizomzat ritmikus összehúzódása, azaz a hidegrázás, ami a hőtermelést növeli.

A láz jelei

A láz jelei lehetnek ...

  • ... kezdetben hidegrázás
  • ... sápadtság
  • ... rossz közérzet
  • ... ajkak kékes elszíneződése (ajakcianózis) majd kipirulásuk
  • ... verejtékezés
  • ... szapora pulzus és légzésszám

A túl magas láz

A láz bizonyos határon túl azonban ártalmas szervezetünkre! A magas láz során fokozódik az alapanyagcsere és a percenkénti pulzusszám. Nő a szív megterhelése, nő a fehérjék lebontása, ugyanakkor csökken az emésztőnedvek termelése. Ekkor szükséges lehet lázcsillapító alkalmazása. A 41-42 °C fölötti láz már nagyon károsan érintheti a sejtek működését.

Fokozódik a központi idegrendszer ingerlékenysége, ami súlyos láz esetén delíriumot, lázálmot vagy kómát is okozhat. A láz okozta görcsrohamokra mindenek előtt a csecsemők esetében kell fokozottan számítani!

A láz kialakulásának folyamata

A láz kiváltó okai sokfélék lehetnek: baktériumok, vírusok, fertőzések, gyulladás, gyulladáshoz vezető sérülések (sebláz), szövetkárosodás, immunfolyamatok, pajzsmirigy betegség, koponyaüri nyomás fokozódása, gyógyszer. a láz kialakulásának folyamata A kiváltó okok az immunsejteket speciális jelző molekulák termelésére serkentik. Ezeket a jelző molekulákat pirogén anyagoknak hívjuk. Ezek a pirogén anyagok (lázkeltők) a vérkeringés útján az agyba kerülnek és ott a hőközpont speciális sejtjeire hatnak.

A hőközpont ennek hatására olyan jelzéseket küld szerteszét a szervezetben, melynek következtében nő a hőtermelés és ezzel párhuzamosan a bőrerek szűkülésével csökken a hőleadás. Így a nettó hőegyensúly eltolódik és kialakul a láz.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.