Mandula

Mandulagyulladás

A mandulagyulladás a leggyakoribb fertőző megbetegedések közé tartozik. A torok- és mandulagyulladás betegségét, különösen felnőttkorban vírusok okozzák! Gyakran tévesztik össze, még az orvosok is a vírusos fertőzést a bakteriálissal, így igen gyakran a mandulagyulladás félrekezelt.

A mandulagyulladás

A mandulagyulladás (tonsillitis) a torok nyirokszövetének, elsősorban a szájpadi manduláknak heveny gyulladása.
mandulagyulladás A torok- és mandulagyulladás a leggyakoribb fertőzéses megbetegedések közé tartozik. Meghatározó többségüket, különösen felnőttkorban vírusok okozzák. A bakteriális és vírusos torok- és mandulagyulladás megkülönböztethetőségének problémái miatt mindenhol a világon az indokolatlan antibiotikum alkalmazás egyik legfontosabb területét jelenti a mandulagyulladás betegsége.

A manduláknak kiemelkedő szerepe van a kórokozók elleni védekezésben, a fertőzés tovább terjedésének megakadályozásában, ezért a mandulagyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés gyermekkorban. Az esetek többségében cseppfertőzéssel terjed.

Kevés kivételtől eltekintve spontán gyógyuló betegség a torok- és mandulagyulladás (tonsillopharyngitis), a vírusfertőzésekben csak tüneti kezelés szükséges. Tíz felnőtt közül, aki torok- és mandulagyulladás betegségében szenved, csak egy-kettőnek van szüksége antibiotikumra!

A mandulagyulladás típusai

A mandulagyulladás típusa nemcsak a kezelést, hanem a betegséggel jelentkező tünetek is meghatározza.

A mandulagyulladás 4 típusa:

  • Akut (heveny) mandulagyulladás
  • Ismétlődő mandulagyulladás
  • Krónikus mandulagyulladás
  • Gennyes tályog

Akut (heveny) mandulagyulladás: a betegeknek láza, torokfájása, rossz lehelete, nyelési nehézsége van. A nyelés fájdalmas és a mandulagyulladásban a nyaki nyirokcsomók is megduzzadnak. Légutak elzáródása miatt, amit a duzzadt mandulák okozhatnak, jellemző a szájon át történő lélegzés, horkolás, az éjszakai légzési szünet vagy alvási légzési elégtelenség, azaz apnoe. Akut mandulagyulladás gyakori tünete a levertség és rossz közérzet. Ezek a tünetek általában megszűnnek 3-4 nap alatt, de akár két hétig is elhúzódhat a betegség a kezelés ellenére is.

Ismétlődő mandulagyulladás: a mandulagyulladás ismétlődőnek minősíthetjük, ha a páciens az akut mandulagyulladás több epizódján esett már át egy év alatt.

Krónikus mandulagyulladás: a betegek gyakran panaszkodnak krónikus torokfájásra, rossz szájszagra. Fennáll a mandulagyulladás és tartósan megduzzadtak a nyaki nyirokcsomók, ekkor a betegség a krónikus mandulagyulladás.

Gennyes tályog: a betegek gyakran súlyos torokfájásra, lázra panaszkodnak, nyáladzás, rossz lehelet is szerepel a tünetek között. Nehézséget jelenthet a száj megnyitása és a hang minősége is romolhat.

A mandulagyulladás tüneteiről bővebben a Mandula » Mandulagyulladás tünetei menüpontban olvashat.

A mandulagyulladás okai

neutrophil granulociták fagocitalják a Streptococcus pyogenes baktériumoka A mandulagyulladás Magyarországon, különösen óvodás és iskolás gyermekkorban, a leggyakoribb betegségek között szerepel. Súlyosnak és krónikusnak tekinthető a mandulagyulladás, ha a megelőző évben 7 epizód fordult elő, vagy a megelőző két évben évente 5, illetve a megelőző 3 évben évente 3.

A krónikus mandulagyulladás és torokgyulladás leggyakoribb kórokozói az adenovírusok. Ha a bakteriális felülfertőződés bekövetkezik; a kórokozó baktériumok közül a legfontosabbak a Streptococcusok.

A legveszélyeseb kórokozó a Streptococcus pyogenes. A Streptococcus pyogenes baktérium által okozott mandulagyulladás 3 éves kor alatt ritka, szinte soha nem fordul elő. Leggyakoribb 4-18 év között, majd az életkorral felfelé haladva egyre ritkább a Streptococcus pyogenes baktérium által okozott mandulagyulladás.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.