Homloküreg és arcüreg

A homloküreg

A homloküreg a fej része. A homloküreg sokféle szerepet tölt be; a légzésben, a levegő előkészítésében, a levegő tisztításában. Számos betegségben lehet érintett a homloküreg.

A homloküreg

A homloküreg a koponya, azon belül is az arckoponya része. A homloküreg az orrüreg egyik mellékürege, együtt alkotják a felső légutak bevezetését.
homloküregAz orr üregét csontos és porcos keret határolja, A részben csontos és részben porcos orrsövény (septum nasi) két részre osztja az orrüreget. Az orr felekben történik a levegő felmelegítése, párásítás és portalanítása, ez az orr egyik nagyon fontos feladata. A levegő előkészítésében részt vesz az orr kagyló rendszere és az orr melléküregei. Ezt a rendszert egy speciális sejtréteg, az orr csillós hengerhámja béleli. Ezek a kis csillóikkal a garat felé hajtják a fennakadt szennyeződéseket.

A homloküreg és az orr

Az orr melléküregei páros részek a koponyában. Ezek a melléküregek a homloküreg (sinus frontalis), az arcüreg (sinus maxillaris), az ékcsonti üreg (sinus phenoidalis) és a rostacsontüreg (sinus ethmoidei). A homloküreg egy kis csatornán keresztül a középső orrjáratba nyílik az arcüreggel együtt. Az arcüreg nyílása a tetején helyezkedik el, így arcüreg gyulladásakor nehezen tisztul, ezért lehet szükség az orrüregi falát átszúrni, hogy át lehessen öblíteni.

A homloküreg, a többi orrmelléküreg és az orrkagylók fontos feladata a belélegzett levegő előkészítése; párásítás és tisztítás. A tisztítást a homloküreg és a többi melléküreg erre specializálódott sejtjei, a csillószőrökkel rendelkező hámszövet végzi. A csillók a garat felé hajtják a fennakadt porszemcséket. A levegő párásítását és a porszemcsék elfogását a nyálkahártya mirigyei is segítik. A levegő melegítését az orrkagylók speciális vénás fonatai végzik. Az orrlevegő 32-34 °C-os.

A homloküreg betegségei

A homloküreg és a többi orrmelléküreg gyulladását allergia vagy vírusos, bakteriális, esetleg gombás fertőzés okozhatja. A gyulladás nemcsak a homloküreg, hanem az arcüreg, rostacsontüreg és ékcsonti üreg esetében is kialakulhat.

Az orr tágabb felében önműködő tisztítás tökéletlenebb, így az orr ezen része fogékonyabb a náthára, megfázásra, orrdugulásra, gyulladásra. Sőt Az orr ezen oldalán gyakrabban keletkeznek felső légúti gyulladások vagy a fülkürt közvetítésével azonos oldali középfül megbetegedések.
orrpolip, orrmelléküreg betegsége A dohányzás különösen károsítja az orr csillós hengerhámját, ami ez által nem tudja betölteni tisztító funkcióját, így az orr védtelen marad a fennakadt porszemcsékkel szemben.

A homloküreg és a többi orrmelléküreg betegségei:

  • Orrpolipok
  • Heveny orrmelléküreg gyulladás
  • Idült/elhúzódó orrmelléküreg gyulladás
  • Homloküreg gyulladás
  • Arcüreg gyulladás
  • Károsodott immunrendszerű páciensek orrmelléküreg gyulladása
  • Allergiás rhinitis okozta orrmelléküreg gyulladás
  • Arccsonttörés (trauma)
Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.