Orr

Az orr

Az orr a légzőrendszer része. Az orr sokféle szerepet tölt be; a szaglásban, a felső légutak felépítésében, a légzésben, az íz és zamat érzésében is részt vesz az orr.

Az orr

Az orr, az orrüreg a garat és a szájüreg együtt alkotják a felső légutakat. Az orr üregét csontos és porcos keret határolja, A részben csontos és részben porcos orrsövény (septum nasi) két részre osztja az orr üregét. az orr Az orr felekben történik a levegő felmelegítése, párásítás és portalanítása, ez az orr egyik nagyon fontos feladata. A levegő előkészítésében részt vesz az orr kagyló rendszere és az orr melléküregei. Ezt a rendszert egy speciális sejtréteg, az orr csillós hengerhámja béleli. Ezek a kis csillóikkal a garat felé hajtják a fennakadt szennyeződéseket.

Az orr érzékeny részei

Az orr tágabb felében ez a tísztítás tökéletlenebb, így az orr ezen része fogékonyabb a náthára, megfázásra, orrdugulásra, gyulladásra. Sőt Az orr ezen oldalán gyakrabban keletkeznek felsőlégúti gyulladások vagy a fülkürt közvetítésével azonos oldali középfül megbetegedések.

A dohányzás különösen károsítja az orr csillós hengerhámját, ami ez által nem tudja betölteni tisztító funkcióját, így az orr védtelen marad a fennakadt porszemcsékkel szemben.

Az orr melléküregei

Az orr melléküregei a homloküreg (sinus frontalis) és az arcüreg (sinus maxillaris). Az arcüreg nyílása a tetején helyezhekdik el, így arcüreg gyulladásakor nehez tisztul, ezért lehet szükség az orrüregi falát átszúrni, hogy át lehessen öblíteni.

Az orr betegségei

Az orr nyálkahártyájának duzzanata nagyban nehezíti az orrlégzést. A kellemetlen, diszkomfort érzésen túl fertőzésekre, továbbá melléküreg gyulladásra is hajlamosít. Mindenképpen ajánlatos helyileg ható orrspraykkel vagy orrcseppekkel kezelni az orrdugulást, lelohasztani az orr nyálkahártyáját és gátolni a váladék pangását.

Az orr betegségei:

  • Rhinitis
  • Orrvérzés
  • Homloküreg gyulladás
  • Arcüreg gyulladás
  • Allergiás rhinitis
Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.