Köhögés

A hurut

A hurut, a köhögés milyensége kórjelző lehet. A hurut színe, mennyisége, napi ürítése szintén utalhat a betegségre; például bakteriális fertőzésre, vagy vírusos náthára.

A hurut

A hideg levegő vagy a fizikai megterhelés által kiváltott köhögés asztmára, míg a reggeli, hurut ürítéssel járó köhögés idült hörghurutra utalhat.
a hurut A hurut mennyisége és minősége jelentős támpontot szolgáltat a köhögés kiváltó okáról. A víztiszta vagy fehér színű hurut miatt általában nem kell aggódni, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani neki, hacsak nem a hurut mennyisége miatt.

A hurut ürítéssel járó köhögés, azaz az produktív köhögés a légutak nyálkahártyájának jellegzetes válaszreakciója különböző károsító ingerekre.

A hurut ürítéssel járó köhögés során váladék, hurut távozik a légutakból, ugyanakkor az is hurutos köhögésnek számít, ha van lerakódás, váladék, de nem szakad fel, nem tudjuk felköhögni a hurutot. Mindkét esetben a megfelelő köptetőt kell alkalmaznunk és tilos köhögés csillapítót alkalmazni!

A hurut színe

A hurut színe nagyon fontos kórjelző tulajdonság, mindig nézzük meg, akár mennyire is undorodunk tőle, mert a gyógyszerésznek vagy orvosnak meghatározó információ a betegség illetve hurut kezelésének meghatározásához.

A hurut színe lehet:

  • átlátszó, fehér
  • sárga
  • zöld
  • barna (alvadt véres)
  • piros (friss véres)

A sűrű, sárga, zöld vagy barna színű, esetleg rossz szagú hurut az alsó légutak fertőzésére (bronchitis) utal.

A véres hurut (haemoptoe) lehet piros, friss véres, vagy barnára az alvadt vértől. Ilyenkor okvetlenül orvoshoz kell fordulni, az agresszív kórokozót azonosítani kell, vagy esetleg más, súlyosabb tumoros elváltozás is állhat a véres hurut hátterében.

Az átlátszó, fehér esetleg halvány sárga hurut az allergiás eredetű betegségekben, mint például allergiás asztma észlelhető leggyakrabban.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.