Fül

Bedugult fül

A bedugult fül gyakori tünet. A hétköznapi allergia, sőt a megfázás súlyosbodása szinte biztosan a bedugult fül tünetével is jár. Ugyanakkor a bedugult fül számos más betegségre is utalhat és ennek megfelelő kezelést kell alkalmaznunk a bedugult fül megszűntetésére.

A bedugult fül

Az bedugult fül egy igen általános tünete a fül megbetegedéseinek. A külső fül, a középfül és a belső fül betegségeit is kísérheti bedugult fül, olykor további igen súlyos tünetekkel együtt.
bedugult fül A bedugult fül okai elsősorban allergiás betegség, illetve bakteriális fertőzés, vírus vagy gomba. Ezek a kórokozók előszeretettel tapadnak meg a fülben keletkező váladékon vagy seben. Ezt követően gennyes gyulladás, bedugult fül következhet be.

Egyéni érzékenységünk is lehet a fület érintő betegségekre; a fülkürt és egyéb más fülünkben lévő anatómiai képlet egyéni formája, lefutása hajlamossá tehet bennünket bizonyos betegségekre vagy lassabban gyógyulhatunk.

A bedugult fül okai

Az bedugult fül okai között leggyakrabban a napjainkban egyre inkább terjedő allergiás rhinitis szerepel. Ennek megfelelően az orrdugulás általános okai vírus vagy pollenek.

Az allergiás rhinitis és annak során fellépő bedugult fül hátterében allergének állnak (virág pollen, állati szőrök, stb.) Az allergének hatására a hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez egy kémiai jelző molekula, ami bedugult fült, tüsszögést, orrviszketést, orrfolyást és orrdugulást okoz.

A szezonális allergiás náthában a viszketés, irritáció, tüsszögés, vizes orrfolyás dominál. Torokviszketés, a szem viszketése, bedugult fül, könnyezés, szem körüli oedema sem ritka tünet.

A bedugult fül további oka lehet a fülgyulladás. A fülgyulladás okai elsősorban baktériumok, vírusok vagy gombák. Ezek a kórokozók megtapadnak a fülben és ezt követően gennyes fülgyulladás következhet be. A hallójáratot érintő fülgyulladás lehet a porcos hallójárat szőrtüszőinek gyulladása (furunculus) vagy a külső hallójárat szétterjedő gyulladása, az otitis externa, mindkét esetben felléphet bedugult fül.

Az ilyen típusú fülgyulladás és a vele járó gennyedzés, bedugult fül és fülfájás rendszerint mechanikai sérülés eredménye; fülkaparás, fülzsír kemény eszközzel való eltávolítása stb. Ezen esetekben fontos a fül gennytől való megtisztítása és esetlegesen antibiotikumos kezelés.

Fülgyulladás oka nem csak kórokozó lehet, hanem ekcéma is! A hallójárat ekcémája gyakori betegség, amelyet allergia, fülfolyással járó középfülgyulladás vagy akár egyes anyagcsere betegségek, mint például a cukorbetegség okozhat! Az nedves, ekcémás fülgyulladás tünetei lehetnek bedugult fül, fájdalmas duzzanat és bűzös váladékozás.

Ha a hallójárat nem termel elég mennyiségű és minőségű fülzsírt, vagy túl gyakran "tisztítjuk" fülünket könnyen kialakulhat a fül száraz ekcémája. A hallójáratba valamennyi zsír mindig szükségeltetik. Sokszor beválik ilyen esetekben, ha 1-2 naponta, esténként paraffinolajat csepegtünk a fülünkbe.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.