Fül

A fül

A fül a hallórendszer és az egyensúlyozó rendszer része. A fül belsejében foglalnak helyet együttesen a hallás és az egyensúlyozás szervei. A fül külső, középső és belső részekből áll.

A fül

Amikor a fülről beszélünk, általában az a fülkagylót jelenti, a fül azon részét, amit láthatunk. De a fül sokkal több annál és éppen a fül további, nem látható részei jelentik a csodát, a hallás és egyensúlyozás csodáját.
a fül A fül, a fülkagyló bőrrel fedett rugalmas porclemezével kezdődik. A hallójárat a dobhártyán át a fül középső részébe vezet, ahol a fül hallócsontocskái hússzorosára erősítik fel a hangot. A belső fül tartalmazza a csigát (cochlea), a hallás szervét, a félkörös ívjáratokat és a hallóideget. A fül szerepet játszik a hallásban és egyensúlyozásban.

A külső fül

külső fülA külső fül a fülkagylóból és a külső hallójáratból áll. A porcos fülkagyló sajátos alakja arra szolgál, hogy a hangot a hallójárat felé terelje.

A hallójárat a dobhártyában (membrana tympani) végződik. A fülzsírt (cerumen) a fül speciális, módosult verejtékmirigyei termelik. A fülzsír védi a fül bőrét, távol tartja a baktériumokat és a port.

Fontos! Fültisztító pálcikával ne vájkáljunk a hallójáratban! Megsérthetjük a fül bőrét és a dobhártyát! Továbbá beljebb toljuk a fülzsírt, ami így akadályozhatja a fül természetes tisztulását! A fülzsírt, mint egy szállítószalag, kifelé tereli az elhalt hámsejteket, szennyeződéseket.

A fül középső része

középfülA középfül ürege mélyen a halántékcsontban fekszik. A rostos, ovális alakú dobhártya vezeti át a fül középső részében helyet foglaló hallócsontocskáknak.

Három hallócsontocskánk van: kalapács, üllő és a kengyel. Ezek a csontok egymással összhangban rezegnek és hússzorosára erősítik fel a hangot.

A levegő nyomását a fül és a szájüreg, orrgaratüreg között a fülkürt, vagy más néven Eustach-kürt vagy tuba auditiva egyenlíti ki.

A nátha, hurutos megfázás esetén a fülkürt gyakran begyulladhat, betelhet váladékkal, ami kiváló táptalajt nyújthat a kórokozóknak. Használhatunk ilyenkor speciális, kombinált orrsprayt, ami hurutoldót is tartalmaz!

A fülkürt is tartalmaz csillós hengerhámot. Egyes köptető hatóanyagok segítik a védő szerepet betöltő csillós hengerhám munkáját azáltal, hogy a csillószőrök mozgását fokozzák. Ezek mindig kifelé legyezve segítik az idegen anyagok, váladék eltávolítását a légutakból, homlok- és arcüregekből. Ezt ciliáris transzportnak nevezzük. Erről bővebben a Köptető menüpontban olvashat.

A belső fül

belső fülA belső fül tartalmazza a csigát, a félkörös ívjáratokat és a VII. agyideget, a hallóideget.

Az egyensúlyszerv mélyen beágyazva fekszik a koponya két oldalán, a fül belső részében. A három félkörös ívjárat egymáshoz viszonyítva derékszöget zár be, így a testünk bármely irányba történő elmozdulását képesek érzékelni. Az egyensúlyszerv a VIII. agyideg közvetítésével az agyhoz kapcsolódik, ahol az információ feldolgozásra kerül és a megfelelő mozgató idegsejtek aktivizálódásával mozgásunk úgy alakul, hogy megőrizzük egyensúlyunkat.

A hallás szervei szintén mélyen beágyazva fekszenek a koponya két oldalán, a fül belső részében. A csiga egy speciális folyadékot tartalmaz, melyben a hang folyadékvibráció formájában terjed. Az emberi fül 20 és 20 000 Hertz közötti terjedelemben képes hangokat érzékelni. A csigában lévő Corti-szerv az, a speciális szőrsejtekből álló szerkezet, ami a folyadékvibrációt érzékeli. A vibráció aktiválja a szőrsejteket, amik a VIII. agyideggel állnak kapcsolatban.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.