Köhögés

A köhögés

A köhögés a szervezet egyik fontos védekező mechanizmusa. Segít eltávolítani a légutakból az idegen anyagokat, szennyeződéseket, váladékot. A köhögés ismeretével fontos betegségeket ismerhetünk fel, így időben fordulhatunk orvoshoz!

A köhögés

A köhögés egy reflex folyamat. A köhögés egy robbanásszerű kilégzéssel járó folyamat, amelynek célja hogy a köhögés eltávolítsa a légutakból a felgyülemlett váladékot vagy idegen anyagot.
köhögés A köhögés létrejöttéhez az idegrendszer és a tüdő összehangolt munkája szükséges. A köhögés létrehozásában részt vesz, a légzőszerv nyálkahártyája, az agyba ingerületet szállító idegrostok, az agytörzsi köhögés központ, a köhögés központból leszálló idegrostok valamint a rekeszizom és a bordaközi izmok.

A köhögés 4 fázisa

A köhögés 4 fázisra bontható. A köhögés mindegyik fázisában egy-egy kulcs mozzanat zajlik le.

Köhögés 1. fázisa: irritáció
A légutakban lévő irritáló tényező indítja meg a köhögés reflexét. Ilyen irritáló inger lehet gyulladás, szilárd részecskék, por, hideg levegő, ingerlő gázok és gőzök. Tehát megszületett az inger a köhögés reflexívén.

Köhögés 2. fázisa: belégzés
A köhögéshez vezető út második állomásán levegő áramlik be a tüdőbe, hogy később ez a levegő kitisztítsa a légutakat.

Köhögés 3. fázisa: nyomásfokozódás
Az idegrendszer köhögés központjából érkező jelek hatására a gégefedő záródik és a kilégző izmok erőteljesen összehúzódnak.

Köhögés 4. fázisa: kitörés
A hirtelen fellépő nyomásnövekedés legyőzi a gégeszűkület ellenállását és erőteljes, igen gyors kilégzés következik be azaz a köhögés.

a köhögés négy fázisa

A köhögés fajtái

Megkülönböztetünk "száraz", azaz improduktív és "hurutos", azaz produktív köhögést. A köhögés típusa sok információval szolgál, a köhögés milyensége kórjelző lehet. Ha van köpetürítés, akkor a váladék színe, szaga, véres mivolta is figyelmeztető lehet különböző betegségeket illetően.

A köhögés különböző típusairól bővebben a Száraz köhögés és a Hurutos köhögés menüpontokban olvashat!

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.