Fül

Fül-orr-gégészet

A fül-orr-gégészet az orvoslás egy specializálódott szakága. A fül-orr-gégészet szakorvosi feladat, melyet magánpraxisban, szakrendelőkben, kórházakban és klinikákon praktizáló szakorvosok gyakorolnak.

Fül-orr-gégészet

A fül-orr-gégészet foglalkozik a fül, az orr, a torok, a gége, és a fej-nyak megbetegedéseivel. A fül-orr-gégészet foglalkozik továbbá az orr és orrmelléküregek betegségeivel, ezek műtéteivel, endoszkópos és mikroszkópos gége-, valamint orr-, melléküreg- és fülsebészettel, fül-orr-gégészeti lézerterápiával és lézersebészettel.
fül-orr-gégészet A fül-orr-gégészet tárgykörébe tartozik továbbá a fej-nyaki régiók tumorainak kezelése és onkológiai sebészete. A gége, légcső endoszkópos diagnosztikája és sebészete. A klinikán fül-orr-gégészeti rekonstrukciós és plasztikai sebészeti műtéteket is végeznek.

A fül-orr-gégészet tárgykörébe tartozik még az audiológia, ahol a fülbetegek részletes vizsgálata, a nagyothallók ellátása, műtéti előkészítése, szükség esetén a hallókészülék felírása, kipróbálása történik. A nagyothallás gyógyítása, a műtéti hallásjavítás szintén a fül-orr-gégészet szakorvosai feladata.

A fül-orr-gégészet foniátriai laboratóriuma a hangképzés és rekedtség gyógyításával, a gégebetegek rehabilitációjával foglalkozik, az allergológiai speciális ambulancián pedig a fül-orr-gégészeti allergiás, valamint rhinológiai betegek kivizsgálása és kezelése folyik. Fontos tevékenység a hallásrehabilitáció gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

A fül-orr-gégészet története

A fül-orr-gégészet történetének kezdete hazánkban 1858-ra tehető, amikor Czermák Nepomuk János először mutatta be az általa feltalált gégetükrözést.

Az első önálló gégészeti osztály hazánkban a Pesti Rókus kórházban működött 1868-tól Navratil Imre vezetésével, majd szintén itt kapott helyet a fülészet Bőke Gyula irányításával. A fül-orr-gégészet ekkor még különálló szakágakból állt, ekkor az egyetemi hallgatók fakultatív tárgyként hallgathattak gégészetet és fülészetet is.

A fül-orr-gégészet mindkét tárgyát a Szent Rókus Kórház gégészeti, illetve fülészeti osztályán oktatták. 1910-ben az Orr- Gégészeti Klinika elköltözött a Kétly-féle Belklinikára. A fül-orr-gégészet ekkor elválik és a fülészet a régi intézményben marad. 1922-ban az Orr- Gégészeti Klinikát Lénárt Zoltán míg a Fülészeti Klinikát Krepuska Géza professzor vezette. A fül-orr-gégészet ismét egy klinikán kap helyet, 1932-ben a két klinika egyesült.

1936. november 17-én az Orr- Gége és Fülklinika a mai helyére, a Szigony utcába költözött.

Fülészetből és Orr-gégészetből 1924 óta tehető szakvizsga, melyeket 1936-tól vontak össze. A fül-orr-gégészet szakági egyesítése ekkor történt meg.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.