Láz

Magas láz

A magas láz alapvetően egy fokozott immunműködést tesz lehetővé, ugyanakkor a túl magas láz már a test saját fehérjéinek normál működését is veszélyezteti. A fertőzések leküzdésében a láz jó, ha bizonyos határok között marad.

Magas láz

A magas láz a központi idegrendszeri szabályozás zavarából eredő fokozott testhőmérséklet emelkedés. A láz akkor következik be, ha hőmérsékletünk 37,5 °C fölé emelkedik. Magas lázról viszont csak 39,1 °C fölött beszélünk. magas láz A láz a szervezet védekező reakciója; erőteljesen aktiválja az immunrendszert. Ennek során nagymértékben nő a fehérvérsejtek száma és az antitest termelés.

A láz kialakulását gyakran gyorsítja a vázizomzat ritmikus összehúzódása, azaz a hidegrázás, ami a hőtermelést növeli.

A túl magas láz

A láz bizonyos határon túl azonban ártalmas szervezetünkre! Fokozódik az alapanyagcsere és a percenkénti pulzusszám. Nő a szív megterhelése, nő a fehérjék lebontása, ugyanakkor csökken az emésztőnedvek termelődése. Ekkor szükséges lehet lázcsillapító gyógyszerek alkalmazása.

A magas láz nagyon megterheli az idegrendszerünket! Fokozódik a központi idegrendszer ingerlékenysége, ami súlyos láz esetén delíriumot, lázálmot vagy kómát, görcsöket, láz görcsöt is okozhat. A magas láz okozta görcsrohamokra mindenek előtt a csecsemők esetében kell fokozottan számítani! Babánál ezért a magas láz fokozott odafigyelést, ápolást és esetlegesen gyógyszeres kezelést tehet szükségessé! 41-42 °C fölötti magas láz már nagyon károsan érinti a sejt szintű biokémiai folyamatokat.

Hőemelkedés, láz, közepes láz, magas láz

A normál testhőmérséklet 36,1-37,0 °C közötti, a normál testhőmérséklet délután a legmagasabb. Befolyásolja a fizikai munka, az izgalom, a meleg fürdő vagy levegő, nőknél a havi ciklus.

Testhőmérséklet szájüregben 0,3-0,5 fokkal magasabb, mint hónaljban. Végbélben 0,5-1,0 fokkal magasabb, mint hónaljban.

A 41 °C alatti láz biztosan nem okoz szöveti károsodást és valószínűleg nem oka a lázgörcsnek sem.

Hőemelkedés, láz, közepes láz, magas láz:

  • 37,0-37,5 °C hőemelkedés (szubfebrilitás)
  • 37,5-39,0 °C közepes láz
  • 39,0-40,0 °C magas láz
  • 40,0 °C felett hiperpirexia
  • 36,0 °C alatt hipotermia

Magas láz okai

Okok lehetnek elhúzódó, súlyos vírusos vagy bakteriális fertőzések, gyulladás, súlyos belgyógyászati kórképek, tumoros betegségek, mérgezések, gyógyszerek, kábítószerek.

Például a nadragulya mérgezés esetében a torok és szájszárazság, a szomjúság, rekedtség, nyelési nehézségek mellet magas láz is a tünetek között szerepel. Másik gyakori mérgezés, a ricinus mérgezés esetén a szájban, torokban égető érzés, émelygés, hányás, hasgörcsök, bélgörcsök, hasmenés jelentkezhet és magas láz. A ricinusolaj nem mérgező!

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.