Mandula

Tüszős mandulagyulladás kezelése

A tüszős mandulagyulladás egy komoly fertőzéses betegség, mely orvosi beavatkozást igényel! A tüszős mandulagyulladás kezelése függ a betegség típusától, a kórokozótól és páciens egyéni érzékenységétől. Veszélyes baktériumok a betegség kórokozói, kellő figyelemmel és megfelelő antibiotikum megválasztásával történjen a tüszős mandulagyulladás kezelése!

A tüszős mandulagyulladás kezelése

A tüszős mandulagyulladás kezelése azt jelenti, hogy a torok nyirokszövetének, elsősorban a szájpadi manduláknak legtöbbször Streptococcusok okozta heveny gyulladását és bakteriális fertőzését tüszős mandulagyulladás antibiotikummal és ha szükséges gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, lázcsillapító gyógyszerekkel, továbbá ha szükséges fájdalomcsillapítókkal kezeljük.

A tüszős mandulagyulladás gyermekekben és fiatal felnőttekben a leggyakoribb, zárt közösségekben tömegesen fordulhat elő.

Fontos! Nem tévesztendő össze a vírusok okozta torok- és mandulagyulladással, azaz a tonsillopharyngitisszel! A bakteriális tüszős mandulagyulladás és vírusos torok- és mandulagyulladás megkülönböztethetőségének problémái miatt mindenhol a világon az indokolatlan antibiotikum alkalmazás egyik legfontosabb területét jelenti a mandulagyulladás illetve tüszős mandulagyulladás kezelése.

A tüszős mandulagyulladás kezelése antibiotikummal

A tüszős mandulagyulladás kezelése mindenképpen orvosi beavatkozást szükséges! Komoly betegség. A megfelelő antibiotikum adása kötelező! Az antibiotikumokat viszonylag hosszú ideig kell szedni és figyelembe kell venni a beteg penicillin allergiáját is!
tüszős mandulagyulladás kezelése A veszélyes kórokozó, ami ellen antibiotikumot adunk, a Streptococcus pyogenes. Fontos tüszős mandulagyulladás kezelése, mert ún. Streptococcus-utóbetegségekhez és további szövődményekhez vezethet a betegség; középfülgyulladáshoz, tályoghoz, reumás lázhoz, akut veseszövet gyulladáshoz.

A tüszős mandulagyulladás kezelése során elsőként választandó gyógyszer a penicillin, 10 napos adagolással! A Streptococcus pyogenes okozta tüszős mandulagyulladás kezelése 90-95 %-ban sikeres! Penicillin allergia esetén I. generációs cefalosporin vagy makrolid típusú antibiotikumot adunk a betegség kezelése során. Makrolid rezisztencia esetén a tüszős mandulagyulladás kezelése clindamycin adagolása.

Tilos adni sulfonamid készítményeket és tetracyclineket!

Alternatív antibiotikumok akkor indokoltak a tüszős mandulagyulladás kezelése során, ha:

  • a beteg penicillinallergiás
  • a penicillinkezelés sikertelen
  • várhatóan rossz a beteg együttműködési készsége a tüszős mandulagyulladás kezelése során, mely 10 napos

A tüszős mandulagyulladás kezelése tüneti szinten

A lázcsillapítás gyógyszeres lehetőségeiről bővebben a Lázcsillapító gyógyszerek menüpontban olvashat!

  • lázcsillapítás , gyulladás kezelése gyógyszerekkel és fájdalomcsillapítás: elsősorban ibuprofen készítmény adandó, illetve paracetamol (acetaminofen) paracetamol esetében kiemelt figyelmet szenteljük az esetleges májproblémákra!
  • 12 évnél fiatalabb gyermeknek acetilszalicilsav adása nem ajánlott
  • folyékony pépes étrend
  • bő folyadékpótlás
  • hányás és hányinger esetén hányáscsillapítás
Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.