Mandula

Mandulaműtét után

A mandulaműtét olyan orvosi beavatkozás, melynek során az orrgaratmandulát, vagy a torokmandulákat távolítják el sebészeti úton. Mint minden beavatkozás esetében, mandulaműtét után is számolnunk kell a szövődményekkel, mellékhatásokkal, veszélyekkel. A mandulaműtét után a lábadozási időszakban is számos szabályt kel betartanunk!

A mandulaműtét után

A mandulaműtét után gyakori, ritkán illetve extrém ritkán előforduló mellékhatások és szövődmények léphetnek fel. mandulaműtét A mandulaműtét után esetlegesen bekövetkező szövődményeken kívül a mandulaműtét után egy rövidebb, 10 napos lábadozási időszak következik, melynek meg vannak maga szigorú szabályai.

A mandulaműtét után a gyógyulás várható időtartama és megítélése a következő. A teljes gyógyulás várható időtartama általában 14 nap. A mandulaműtét után idegentestérzés, torokkaparás tovább is fennállhat. Ha az orrgaratmandula került eltávolításra a mandulaműtét után gyorsabb a gyógyulás, általában egy hét, de fokozott aktivitás, közösségben való tartózkodás csak 10 nap után javasolható.

A mandulaműtét után következő időszak fontosabb teendői

A mandulaműtét után közvetlenül, a műtét napján szigorú ágynyugalom, fájdalomcsillapítás és csak folyadékbevitel javasolt.

A mandulaműtét után, a műtétet követő napokban diéta, pépes étrend, fájdalomcsillapítás, kímélő életmód javasolt 10 napig. Gyengeség, fáradékonyság, szédülékenység előfordulhat, ezért óvatos vagy kísérővel való mozgás javasolt. Jelentősebb fizikai aktivitás csak 2 hét után jöhet szóba orvosi ellenőrzés után.

A mandulaműtét után a szájban levő sebre ügyelni kell, azt fogkefétől, durva ételtől, maró vagy csípő italoktól óvni kell. Hőemelkedés és fülbe kisugárzó fájdalom gyakori és jellemző, magasabb láz, arc-, és fejtáji duzzanat, nagyfokú elesettség esetén azonnali vizsgálat szükséges.

A mandulaműtét után, az orrgaratmandula műtét esetében annyi az eltérés, hogy a szakszemélyzet által javasolt ételek már a műtét estéjén fogyaszthatók és a véralvadék, illetve a műtéti vizenyő miatt az orrhangzósság és a horkolás nem mindig szűnik meg azonnal. Az orrból vagy szájból induló utóvérzés esetén haladéktalanul orvosi segítségre van szükség.

A mandulaműtét után, kisgyermekeknél előfordulhat, hogy a vért lenyelik, ezért gyakori nyelés vagy öklendezés esetén ajánlatos a szájüreg megtekintése, de ezek hiányában is ajánlható a gyermek torkának többszöri ellenőrzése. Ha a vérzés nem jelentős, akkor a nap bármely szakában keresse fel a legközelebbi kórházat. Erősebb vérzés esetén azonnal hívjon mentőt vagy ügyeletes orvost, illetve jelentkezzen a legközelebbi kórházban.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.