Fül

Fül viszketés

A fül viszketés gyakori tünet. A hétköznapi allergia, sőt a megfázás súlyosbodása szinte biztosan a fül viszketés tünetével is jár. Ugyanakkor a fül viszketés számos más betegségre is utalhat és ennek megfelelő kezelést kell alkalmaznunk a fül viszketés megszűntetésére.

A fül viszketés

A fül viszketés egy igen általános tünete a fül megbetegedéseinek. A külső fül, a középfül és a belső fül betegségeit is kísérheti fül viszketés, olykor további igen súlyos tünetekkel együtt.
fül viszketés A fül viszketés okai elsősorban allergiás betegség, illetve bakteriális fertőzés, vírus vagy gomba. Ezek a kórokozók előszeretettel tapadnak meg a fülben keletkező váladékon vagy seben. Ezt követően gennyes gyulladás, fül viszketés következhet be.

Egyéni érzékenységünk is lehet a fület érintő betegségekre; a fülkürt és egyéb más fülünkben lévő anatómiai képlet egyéni formája, lefutása hajlamossá tehet bennünket bizonyos betegségekre vagy lassabban gyógyulhatunk.

A fül viszketés okai

A fül viszketés okai között leggyakrabban a napjainkban egyre inkább terjedő allergiás rhinitis szerepel. Ennek megfelelően a fül viszketés általános okai vírusok vagy pollenek.

Az allergiás rhinitis és annak során fellépő fül viszketés hátterében allergének állnak (virág pollen, állati szőrök, stb.) Az allergének hatására a hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez egy kémiai jelző molekula, ami fül viszketést, tüsszögést, orrviszketést, orrfolyást és orrdugulást okoz.

A szezonális allergiás náthában a viszketés, irritáció, tüsszögés, vizes orrfolyás dominál. Torokviszketés, a szem viszketése, fül viszketés, könnyezés, szem körüli oedema sem ritka tünet.

A fül viszketés további oka lehet a fülgyulladás. A fülgyulladás okai elsősorban baktériumok, vírusok vagy gombák. Ezek a kórokozók megtapadnak a fülben és ezt követően gennyes fülgyulladás következhet be. A hallójáratot érintő fülgyulladás lehet a porcos hallójárat szőrtüszőinek gyulladása (furunculus) vagy a külső hallójárat szétterjedő gyulladása, az otitis externa, mindkét esetben felléphet fül viszketés.

Az ilyen típusú fülgyulladás és a vele járó gennyedzés, fül viszketés és fülfájás rendszerint mechanikai sérülés eredménye; fülkaparás, fülzsír kemény eszközzel való eltávolítása stb. Ezen esetekben fontos a fül gennytől való megtisztítása és esetlegesen antibiotikumos kezelés.

Fülgyulladás oka nem csak kórokozó lehet, hanem ekcéma is! A hallójárat ekcémája gyakori betegség, amelyet allergia, fülfolyással járó középfülgyulladás vagy akár egyes anyagcsere betegségek, mint például a cukorbetegség okozhat! Az nedves, ekcémás fülgyulladás tünetei lehetnek fül viszketés, fájdalmas duzzanat és bűzös váladékozás.

Ha a hallójárat nem termel elég mennyiségű és minőségű fülzsírt, vagy túl gyakran "tisztítjuk" fülünket könnyen kialakulhat a fül száraz ekcémája. A hallójáratba valamennyi zsír mindig szükségeltetik. Sokszor beválik ilyen esetekben, ha 1-2 naponta, esténként paraffinolajat csepegtünk a fülünkbe.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.