Mandula

Mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás kezelése függ a betegség típusától, a kórokozótól és páciens egyéni érzékenységétől.

A mandulagyulladás kezelése

A mandulagyulladás kezelése során figyelmebe kell venni a hazánkban is működő és érvényes szakmai protokollokat.
mandulagyulladás kezelése A torok- és mandulagyulladás kezelése attól függ, hogy vírus vagy baktérium okozza a betegséget.

A torok- és mandulagyulladás leggyakoribb fertőzéses megbetegedések közé tartozik. Többségüket, különösen felnőttkorban vírusok okozzák. A két típus megkülönböztethetőségének problémái miatt mindenhol a világon, így Magyarországon is az indokolatlan antibiotikum alkalmazás egyik legfontosabb területét jelenti a mandulagyulladás kezelése.

A krónikus mandulagyulladás és torokgyulladás leggyakoribb kórokozói az adenovírusok. A bakteriális felülfertőződés előfordulhat; a kórokozó baktériumok közül a legfontosabbak a Streptococcusok.

A diagnózis megállapítása mandulagyulladás tünetei, a torokkép megtekintése, a nyaki régió tapintása alapján és a kórokozó, illetve antigénje kimutatásán alapul.

Amit mindig tudnunk kell a mandulagyulladás kezelése kapcsán

Meg kell tudnunk különböztetni az egyes betegség típusokat, mandulagyulladás különböző formáit a mandulagyulladás kezelése kapcsán! A betegség okozója lehet vírus vagy baktérium és ez alapvetően meghatározza a terápiát. A legveszélyeseb kórokozó a Streptococcus pyogenes baktérium!

Az alábbi kórképeket kell a Streptococcus okozta torok- és mandulagyulladástól a leggyakrabban elkülöníteni:

 • mononucleosis infectiosa (Pfeiffer-féle mirigyláz)
 • egyéb, virális mandulagyulladás
 • agranulocytosis talaján létrejövő torok- és mandulagyulladás

Vírusos mandulagyulladás kezelése

A torok- és mandulagyulladásos esetek 70 %-ában a kórokozó vírusfertőzés. A leggyakoribb kórokozói az adenovírusok. Kevés kivétellel spontán gyógyuló betegség. A vírusos mandulagyulladás kezelése csak tüneti terápiára korlátozódik. Tíz felnőtt közül, aki torok- és mandulagyulladás betegségében szenved, csak egy-kettőnek van szüksége antibiotikumra!

Baktérium okozta mandulagyulladás kezelése

Streptococcus pyogenes A mindennapi gyakorlatban az egyetlen kórokozó, ami ellen antibiotikumot adunk, a Streptococcus pyogenes. Az egyébként spontán is gyógyuló fertőzés kezelésének célja a tünetek gyorsabb enyhítése, a ritka, korai gennyes szövődmények kialakulásának megakadályozása és a rheumás láz megelőzése.

Mandulagyulladás kezelése során elsőként választandó gyógyszer a penicillin, 10 napos adagolással! A Streptococcus pyogenes okozta mandulagyulladás kezelése 90-95 %-ban sikeres! Penicillin allergia esetén I. generációs cefalosporin vagy makrolid típusú antibiotikumot adunk a mandulagyulladás kezelése során. Makrolid rezisztencia esetén a mandulagyulladás kezelése clindamycin adagolása.

Tilos adni sulfonamid készítményeket és tetracyclineket!

Alternatív antibiotikumok akkor indokoltak a mandulagyulladás kezelése során, ha:

 • a beteg penicillinallergiás
 • a penicillinkezelés sikertelen
 • várhatóan rossz a beteg együttműködési készsége a mandulagyulladás kezelése során, mely 10 napos

Mandulagyulladás tüneti kezelése

A lázcsillapítás gyógyszeres lehetőségeiről bővebben a Lázcsillapító gyógyszerek menüpontban olvashat!

 • lázcsillapítás , gyulladás kezelése gyógyszerekkel és fájdalomcsillapítás: elsősorban ibuprofen készítmény adandó, illetve paracetamol (acetaminofen)
 • 12 évnél fiatalabb gyermeknek acetilszalicilsav adása nem ajánlott
 • folyékony pépes étrend
 • bő folyadékpótlás
 • hányás és hányinger esetén hányáscsillapítás
Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.