Orr

Orrdugulás

Az orrdugulás igen gyakori tünet. A hétköznapi megfázás, allergia, allergiás rhinitis szinte biztos, hogy az orrdugulás tünetével is jár. Ugyanakkor az orrdugulás számos más betegségre is utalhat és ennek megfelelően más-más gyógyszert vagy kezelést kell alkalmaznunk az orrdugulás megszűntetésére.

Az orrdugulás

Az orrdugulás egy összetett folyamat eredménye; az orrdugulás úgy jön létre, hogy az orrnyálkahártya megduzzad és nagy mértékben megnő a váladék termelése és a melléküregek átjárhatósága csökken. Így az orrlégzés akadályozottá válik. orrdugulás A kezeletlen orrdugulás miatt a pangó váladékon baktériumok szaporodhatnak el, így a náthához társuló orrfolyás átválthat gennyes váladékozásba. Ekkor megtörtént a vírusos, enyhébb megfázás felülfertőződése baktériumokkal.

Az orrdugulás továbbá nehezíti a levegő felmelegítését, párásítását és portalanítását, a levegővel bejutó és fennakadt szennyeződések, mint vírusok, pollenek, baktériumok is ott ragadhatnak.

Az orrdugulás okai

Az orrdugulás okai között leggyakrabban a közönséges nátha illetve a napjainkban egyre inkább terjedő allergiás rhinitis szerepel. Ennek megfelelően az orrdugulás általános okai vírus vagy pollenek.

200 különböző vírus okozhatja a náthát és vele járó orrdugulást. A felnőtt lakosság esetében a rhinovirusok, míg gyermekek esetében az RSV, parainfluenzavirus és az adenovirus okozhatja. Az orrdugulás nagyon gyakran jár orrváladékozással, tüsszögéssel, garatfájdalommal, torokkaparással, köhögéssel, gyengeséggel enyhe fejfájás.

Az allergiás rhinitis és annak során fellépő orrdugulás hátterében allergének állnak (virág pollen, állati szőrök, stb.) Az allergének hatására a hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez egy kémiai jelző molekula, ami tüsszögést, orrviszketést, orrfolyást és orrdugulást okoz.

Az orrdugulás oka lehet még a nyálkahártya krónikus duzzanatai, mint az orrpolipok vagy a megvastagodott orrkagylók.

Az orrdugulás gyógyszerei

Az orrdugulás gyógyszerei orrcseppek, orrsprayk vagy szájon át szedhető tabletták, szuszpenziók és oldatok. Az orrdugulás gyógyszerei gátolhatják a hisztamin felszabadulást, a hisztamin hatását, továbbá az orrdugulás során oly' kínzó orrnyálkahártya duzzanatot és váladékozást, orrfolyást. Hatásukra javul a melléküregek átjárhatósága és a beteg közérzete jelentősen javul.

Praktikák orrdugulás ellen

Praktikák orrdugulás ellenHa az orrdugulás allergiás rhinitis miatt kínoz minket, próbáljuk az allergiát mérsékelni. Az allergiás tüneteket súlyosbíthatja a stressz, ezért próbáljuk kerülni a feszültséggel teli helyzeteket vagy végezzünk stressz oldó tevékenységeket.

Ha egyes nyers zöldségekre és/vagy gyümölcsökre vagyunk allergiásak, megpróbálhatjuk meghámozva vagy főzve megenni azokat. Pollenszezonban cseréljünk gyakrabban ágyneműnket, így az ágyba kerülő pollen mennyiségét csökkenthetjük.

Különböző izotóniás sóoldatokkal átöblíthetjük orrunkat, garatunkat, így a megült pollent, vírusokat és baktériumokat eltávolíthatjuk kíméletesen és nedvesen tarthatjuk orrnyálkahártyánkat.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.