Szem

A kötőhártya

Kötőhártya (conjunctiva) a szaruhártya területétnek kivételével elölről borítja a szemgolyót, valamint a szemhéjak belső oldalát. A kötőhártya a szemet úgy választja el a külvilágtól, ahogy bőrünk határolja és védi a testünket.

Kötőhártya

A kötőhártya, vagy más néven conjunctiva az alsó és felső szemhéjról a szemgolyó elülső felszínére húzódó nyálkahártya.
kötőhártya A kötőhártya résszerű tasakot alkot a szem elülső felszínén. Az üreget és a szem elülső felszínét a könny mossa át. A könnymirigy (glandula lacrimalis) egy speciális összetételű folyadékot, a könnyet termeli. A nyugalmi könnytermelést azonban a kötőhártya járulékos mirigyei adják.

A kötőhártya vékony, félig átlátszó, színtelen hártya, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy száma állat esetében a kötőhártya normális esetben is színes lehet, festékanyagot tartalmazhat, melynek mértéke a kor előrehaladtával fokozódhat.

A szemgolyót fedő kötőhártya véredényei úgy különböztethetők meg az alapjául szolgáló ínhártyától (sclera), hogy a kötőhártya mozgatható. Például egy orvosi csipesszel megragadva a kötőhártya erek mozognak, míg az ínhártya (sclera) nem. A kötőhártya vérerei érzékenyek az irritációra és könnyen vérbővé válnak, ami a kötőhártya klasszikus pirosodásával jár, ez a "vörös szem".

A kötőhártya tartalmaz kehelysejtek és kiegészítő könnytermelő mirigyeket, amelyek felerősítik a könnyfilm anyagát. A kötőhártya emellett tartalmaz immun eredetű szövetet, ún. lymphoid szövetet is.

Kötőhártya normál flórája

kötőhártya normál flóraMint az emberi szervezet számos külső és belső felszíne, a kötőhártya is tartalmaz velünk együtt élő mikroorganizmusokat.

A kötőhártya is egy saját, bakteriális és gombás flórával rendelkezik normál esetben is. A kötőhártya normál flórájának legtöbb baktériuma Gram-pozitív. Ugyanakkor, ha a tenyésztés eredménye túlnyomó számú Gram-negatív baktériumot mutat, az abnormális állapotra utal.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya gyulladás, azaz a conjunctivitis esetében legalább 7 különböző típust különböztethetünk meg. Az okok is szerteágazóak lehetnek a kötőhártya gyulladás betegségét illetően.

Mivel a kötőhártya bőségesen erezett és anatómiai helyzete miatt könnyen fertőződhet, az élete során gyakorlatilag mindenki találkozik a kötőhártya gyulladás betegségével.

Kötőhártya gyulladás okai

  • a szem kiszáradása
  • allergiás reakciók
  • külvilág fizikai vagy kémiai ingerei
  • baktériumok, vírusok, gombák

A betegségről bővebben a Szem » Kötőhártya gyulladás menüpontban olvashat.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.