Orr

Tüsszentés

A tüsszentés a légutak, a légzőrendszer védekező reakciója. Egy összetett reflex folyamat. A tüsszentés igen gyakori tünet. A hétköznapi megfázás, allergia, allergiás rhinitis szinte biztos, hogy a tüsszentés tünetével is jár. Ugyanakkor a tüsszentés számos más betegségre is utalhat.

Tüsszentés

A tüsszentés egy összetett folyamat eredménye; egy reflex folyamat, amit az idegrendszer irányít. A tüsszentés úgy jön létre, hogy az orrnyálkahártya és garat irritációja egy köhögéshez hasonló reflexet indít el. tüsszentés Amint a tüsszentés során a levegő erőltetetten távozik a tüdőből, a nyelv elzárja a száj hátsó részét és levegő az orron keresztül távozik. Így a tüsszentés megtisztítja az orrüregeket.

Tehát a tüsszentés célja a légutak legfelső részébe került idegen anyagok eltávolítása egy robbanásszerű, irányított útvonalú kilégzéssel.

A tüsszentés okai

Az orr és garat nyálkahártyájában levő idegvégződések ingerlése folytán támad a tüsszentés. A tüsszentés okai lehetnek mechanikai vagy kémiai ingerek. Ezek lehetnek erős szagú, csípős szerek, vagy odakerült por, kórokozók, idegen test. Tüsszentés kíséri természetesen az orr nyálkahártyájának hurutját is.

A tüsszentés néha erős fény hatására is bekövetkezik, sőt akár az ideges állapotokban is kiváltódhat a tüsszentés.

tüsszentés ingereiA tüsszentés okai között leggyakrabban a közönséges nátha illetve a napjainkban egyre inkább terjedő allergiás rhinitis szerepel. Ennek megfelelően a tüsszentés általános okai vírusok, váladékozás, hurut vagy pollenek.

200 különböző vírus okozhatja a náthát és vele járó tüsszentést. A felnőtt lakosság esetében a rhinovirusok, míg gyermekek esetében az RSV, parainfluenzavirus és az adenovirus okozhatja.

A tüsszentés nagyon gyakran jár orrváladékozással, orrdugulással, garatfájdalommal, torokkaparással, köhögéssel, gyengeséggel enyhe fejfájás.

Az allergiás rhinitis és annak során fellépő tüsszentés hátterében allergének állnak (virág pollen, állati szőrök, stb.) Az allergének hatására a hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez egy kémiai jelző molekula, ami a tüsszentés reflexét, orrviszketést és orrfolyást és orrdugulást okoz.

A tüsszentés reflexe

A tüsszentés módosult légzőmozgás, csakúgy, mint a köhögés, csuklás, sírás, nevetés, ásítás, sóhajtás. A tüsszentés felső légutak reflexes folyamata, központja az agytörzs. Az ingerlő tényezők (szenny, por, baktériumok) az orr vagy garat területéig eljutva ingerlik a nyálkahártyát.

Az inger hatására, erőteljes belégzés után, a lágyszájpad felemelkedve zárja a garat orri szakaszát és az ajkak is záródnak. Ezután erőltetett kilégzés következik, s a nagy erővel kiáramló levegő robbanásszerűen nyitja a külvilág felé vezető utat.

A tüsszentés ingerét érzékelő idegvégződésekből a központi kapcsolókészülékhez szállítódik az ingerület, az idegsejtek feldolgozzák az információkat és megszületik a visszacsatoló utasítás. Ezt szintén idegsejtek szállítják az idegrendszerből a test felé. Így a tüsszentés létrejön; a megfelelő izomcsoportok működésével és gátlásával. A tüsszentés reflexéhez hasonló gerincvelői reflexek a hasbőr reflex, cremaster reflex, cornea reflex vagy a köhögési reflex.

Praktikák tüsszentés ellen

Praktikák tüsszentés ellenHa a tüsszentés allergiás rhinitis miatt kínoz minket, próbáljuk az allergiát mérsékelni. Az allergiás tüneteket súlyosbíthatja a stressz, ezért próbáljuk kerülni a feszültséggel teli helyzeteket vagy végezzünk stressz oldó tevékenységeket.

Ha egyes nyers zöldségekre és/vagy gyümölcsökre vagyunk allergiásak, megpróbálhatjuk meghámozva vagy főzve megenni azokat. Pollenszezonban cseréljünk gyakrabban ágyneműnket, így az ágyba kerülő pollen mennyiségét csökkenthetjük.

Különböző izotóniás sóoldatokkal átöblíthetjük orrunkat, garatunkat, így a megült pollent, vírusokat és baktériumokat eltávolíthatjuk kíméletesen és nedvesen tarthatjuk orrnyálkahártyánkat.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.