Szem

Szem gyulladás

A szem gyulladás sokféle betegséget jelenthet. A szem egy érzékeny szerv. Számos védő részlettel rendelkezik, ugyanakkor kiváló behatolási felületet jelent a szem, a kórokozók számára. A szem gyulladás gyakori a szembetegségek között.

Szem gyulladás

A szem gyulladás számos szembetegségben jelentkező tünet, betegség.
szemhéjszél gyulladás Szem gyulladás szembetegségekben:

  • Szem gyulladás szemhéj betegségeiben
  • Szem gyulladás könnyszerv betegségeiben
  • Szem gyulladás kötőhártya betegségeiben
  • Szem gyulladás szaruhártya betegségeiben
  • Az uvea gyulladásai
  • Szem gyulladás retina betegségeiben
  • Látóideg gyulladás

Szem gyulladás és a szembetegségek

Szemhéj és a szem gyulladás: a szemhéj bőrének gyulladása lehet fertőzéses és nem fertőzéses eredetű. A gyulladások egy része allergiás eredetű (pl. gyógyszer vagy kozmetikumok okozta allergia).

Szemhéjszél és a szem gyulladás: a szemhéjszél gyulladását belpharitisnek nevezzük. A szem gyulladás ezen típusában a kivörösödött, duzzadt szemhéjszélen a pillaszőrök között korpaszerű könnyen leemelhető hámpikkelyek vannak.

Szemhéjmirigyek és a szem gyulladás: a szemhéjszélen lévő faggyúmirigyek akut gyulladásáról van szó. A kivezető nyílásaik elzáródnak és a pangó váladék baktériumok által felülfertőződik. A szemhéj mirigyek krónikus gyulladása a jégárpa (chalazion), ami betokosodott tályog.

Könnyszerv és a szem gyulladás: a könnymirigy gyulladása a dacryoadentitis. Rendszerint fertőző betegséghez (pl. tüdőgyulladás, mumpsz, szepszis) társul. Szteroid és antibiotikum adásával kezelendő.

Kötőhártya és a szem gyulladás: heveny gennyes kötőhártya gyulladás viszketéssel, váladékozással, beragadt szemmel jár. Ezen szem gyulladás széles spektrumú antibiotikummal kezeljük. A gonorrhoeás kötőhártya gyulladás újszülött kori és felnőtt alakja ismert. Helyi és szisztémás antibiotikumos kezelésre van szükség a szem gyulladás gyógyításához. Kötőhártya szembetegségek körébe tartozik még az allergiás, a vírusok okozta, az uszoda kötőhártya gyulladások is.

Szaruhártya és a szem gyulladás: A szaruhártya (cornea) gyulladásait keratitisznek nevezzük. Különböző kórokozók, kémiai és fizikai károsodások idézhetik elő. Ezen szem gyulladás részleges vagy teljes látásromláshoz, sőt súlyos esetben az egész szem teljes pusztulásához vezethet.

Az uvea gyulladásai: uveitisznek nevezzük. Ide tartozik a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya gyulladásai. Alapvetően veszélyesek, mert lencse- és retinakárosodás kísérheti, továbbá másodlagos zöldhályog, azaz glaucoma alakulhat ki.

Retina és a szem gyulladás: az ideghártya betegségei lehetnek önálló szembetegségek, illetve a szervezet egészét érintő más kórképekhez társuló szembetegségek. A retina saját betegségei keringési vagy gyulladásos szembetegségek. Társult betegségként jelentkezhetnek a magas vérnyomás vagy a cukorbetegséghez kapcsolódóan, ezért is fontos a szemfenék vizsgálat!

Látóideg és a szem gyulladás: a látóideg gyulladás lép fel egyes szem gyulladásokban (pl. uveitis), továbbá influenza vírusok, reumás megbetegedések okozta szemgödör és melléküregek gyulladásaiban. Igen nagy százalékban sclerosis multiplex betegségéhez is társul szem gyulladás, mely a látóideget érinti.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.