Torok

A torok

A torok működésileg a garattal és a nyelőcsővel tartozik egybe, mert a nyelés folyamatát végzi, ugyanakkor a légáramlás útját is képezi. A torok, mint szervezetünk egy jól körülhatárolható része fontos szereplője a nyelésnek, légzésnek, magába foglalja a mandulákat és ha vírusok, baktériumok támadják meg szervezetünket, torokfájás és torokgyulladás miatt szenvedhetünk.

A torok

A torok a torokszorosból, az orrgaratból, a szájgaratból és a gégegaratból áll. A torok jól körbehatárolt üreg, elkülöníthető a szájüregtől, az orrüregtől és a nyelőcsőtől. a torok A torok egy izmos cső, mely az orr- ill. szájüregtől a nyelőcsőig fut, a nyaki gerinc előtt húzódik, a koponyaalaptól a hatodik nyakcsigolya magasságáig. A torok több feladatot is ellát; a levegő, a táplálék és a folyadék útját biztosítja lég- illetve nyelőcsőig. Ugyanakkor a torok szerepet játszik a hang- és beszédképzésben is. Mindemellett immunrendszerünk működése szempontjából fontos nyirokszövet és mandula állomány is helyet foglal a torok szövetében.

A torok részei - totokszoros

A szájüreget a torokszoros határolja a garat felé. A torok tetejét a lágy szájpad és a róla lelógó nyelvcsap (uvula) képezi. Oldalt a szájpadívek húzódnak, melyek között az immunrendszerünk fontos őrbástyáit, a szájpadi mandulákat találjuk. A torok alapja a nyelvgyök.

A lágy szájpad feladata az orrgarat elzárása. A torok speciális izmai emelik és nyomják a lágy szájpadot a garatfal kiemelkedéséhez, így téve lehetővé a zavartalan nyelést. A lágy szájpad a torok csapóajtója, a torok íveiben dolgozó izmok emelik illetve húzzák a nyelés folyamatához igazodva.

A torok részei - orrgarat, szájgarat, gégegarat

a mandulaA torok járata a garatban folytatódik, mely az orrüreg, a szájüreg és a gége mögött, lefelé halad. Az orrgarat bár a lágy szájpad felett helyezkedik el, így a torok részének nem tekinthető, mégis célszerű itt tárgyalni a garat többi részével együtt.

Az orrgarat a kb. 12 cm hosszú garat felső szakasza. A garat legterjedelmesebb része. Elöl a lágyszájpad felett, az orrüreg hátsó nyílásáig, a torok felső határáig terjed. Tetején foglal helyet az orrgarat mandula.

Az orrgarat mandula az orrunk és garatunk közös üregébe lóg, úgy is szokás nevezni, "orr mandula". Csecsemőkorban nagyobb, így akadályozhatja a baba orron át történő légzését. Két oldalt a fülkürt nyílik bele, mely a középfülbe vezet. A szájgarat a torokszoros mögött fekszik, míg a gégegarat a gégebemenet mögött.

A torok és a nyelés

A torok és a nyelőcső köti össze a szájüreget a gyomorral. Ugyanakkor a belélegzett levegő a torok, a garat üregén is átáramlik, majd a tüdőbe jut. A nyelés veszélyessége abban rejlik, hogy a torok üregében a légút és a táplálékút kereszteződik. Újszülöttekben ez kevesebb problémát okoz, mert a gége magasabban van. A csecsemők ivás alatt is tudnak lélegezni! Figyeljük csak meg, hogy szuszognak a csöppségek, miközben anyatejet isznak. Felnőtteknél a gégefő lejjebb száll és a légzés, nyelés alatt reflektórikusan szünetel.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.