Nátha, megfázás, influenza hírek/cikkek

Virágok lelke - Gyógyító illatok

Leopold Györgyi írja: Levendula, kamilla, kapor, rozmaring, mirtusz, fahéj, fodormenta - a természet ajándékai, erdők, mezők virágai. Régóta ismertek, illatuk mindig elvarázsolta a kirándulókat, gyűjtőket. Ötezer évvel ezelőtt az ókori kultúrában az egyiptomiak, perzsák, görögök már nemcsak gyönyörködtek bennük, hanem sokféle módon fel is használták ezeket a növényeket. Szakrális, kozmetikai és gyógyító célokra szinte kivétel nélkül alkalmasnak bizonyultak, főként a belőlük nyert illóolajok. Az idők folyamán azonban valahogy feledésbe merültek, a modern világ inkább a mesterségesen előállított, szintetikus szereket favorizálta. Különös módon az emberek hajlamosabbak bekapni egy-egy drága és mellékhatásokkal bíró tablettát a gyógyulás reményében, mintsem hogy növényi illóolajokkal ismerkedjenek.

Ennek ellenére az ősi tudás nem tűnt el, bár a mai világban már egyre kevesebbet járunk erdőkbe, mezőkre, nem is ismerjük igazán a sokféle virág nevét, illatát, hatását. Táltosok, varázslók, sámánok megőrzött tudása éli mégis napjainkban reneszánszát, újra felfedezi a ma embere a természet ajándékait.

- Az aromaterápia, az illóolajokkal történő gyógyítás valóban évek óta újra terjed, és egyre népszerűbbé válik - mondja Feller Adrienne, nemzetközileg ismert és elismert aromaterapeuta, aki fiatal kozmetikusként "érzett rá" a virágok, növények sokféle titkára.

- Annyira érdekelt, hogy ebből a témából írtam annak idején a szakdolgozatomat, és ma már talán nem tűnik nagyképűségnek, ha azt mondom, hogy nagy szerepem volt az illatterápia hazai újrafelfedezésében, és terjesztésében. Itthon nem volt ezzel kapcsolatos oktatás, Franciaországban és Svédországban tanultam, ott ismertem meg az illatok különleges világát, hatását, alkalmazási területeit - teszi hozzá.

gyógyító növények

Nyugat-Európában már régóta sikeresen alkalmazzák az aromaterápiát, kétféle iskola ismert, az angol és francia. Az angol irányzat szolidabb, ami azt jelenti, hogy főként külsőleg alkalmazzák az illóolajokat, a francia merészebb, külsőleg és belsőleg is használják terápiás célokra a virágokból, növényekből nyert "gyógyszert". Ma már itthon is oktatják mindkét irányzatot.

Bőséges irodalma is van e témának Magyarországon. Rendkívül érdekes Biegelbauer Pál sikerkönyve, a Gyógyító illatok, amely több kiadást is megért. A szerző részletesen tárgyalja az aromaterápia lényegét, előnyeit.

Bűz, szag, illat - orrunk e három hatást ismeri fel, különbözteti meg. Az orrüregben csak egy négyzetcentiméternyi helyet foglal el a szaglószervünk, amely 100 millió szaglósejtet működtet. A szaginger közvetlenül az agyba jut el, a szaglónyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. Ez az egyetlen érzékszervi működésünk, melynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal. A szagingerekkel szemben "védtelenek" vagyunk, mivel azok közvetlenül jutnak el agyunk legősibb rétegébe, az úgynevezett limbikus rendszerbe, és jelentős befolyást gyakorolnak életműködésünkre, közérzetünkre és viselkedésünkre - írja Biegelbauer Pál. Az illatok gyógyító hatása éppen ebben a tényben gyökerezik.  
 
A felhasználási terület igen széles körű

Az illatterapeuta tájékoztatása szerint az illatterápia tudatosan használja fel az illatok testi működésünket befolyásoló hatását. E terápia fő eszköztárát a virágokban, növényekben lévő illóolajok képezik.

Az illóolajokat különféle eljárásokkal vonják ki a növényekből. A tiszta illóolaj rendkívül drága, mivel egy kilogramm előállításához az adott növényből több tonnányi mennyiségre is szükség lehet. Kis mennyiség, nagy érték - ez a valódi illóolaj legfőbb jellemzője, de éppen ezért sok a hamisítvány, viszont a mesterségesen előállított illóolajnak csak illata van, gyógyhatása nincs, mert éppen a lényeg hiányzik belől: a virág lelke.

Az illóolajok felhasználási területe igen széles körű. Ahogy Feller Adrienne kifejti, a kozmetikában éppúgy sikerrel alkalmazzák, mint az alternatív gyógyászatban, mivel sokirányú kedvező hatása bizonyított. Fertőtlenítő, közérzetjavító, idegnyugtató, szív- és veseműködést, vérnyomást szabályozó szerepe közismert. Általában azt szokták mondani, hogy a test és lélek harmóniáját segíti elő ez a modern terápia.

Az évezredek óta ismert illóolajok modernkori felfedezése 1920-ban kezdődött, mikor egy francia vegyész a levendulaolaj gyógyító hatását kezdte kutatni. Ma már sokféle módon alkalmazzák a különféle illatokat, fürdővízben, szaunában, inhalálás céljából, külsőleg és belsőleg is. Franciaországban és Belgiumban már kapszulákban, pasztillákban, cukorkákban, kúpokban is kaphatók illóolaj készítmények.

Mivel kis mennyiségben is erős hatásúak, csak ellenőrzötten, szakember irányítása mellett szabad az aromaterápiát alkalmazni. Ma az alternatív medicina egyik ágának tekinthető, és holisztikus gyógymódként, akár kiegészítő, akár önálló kezelésként is számításba jöhet.

Bár sok orvos nem ismeri még ezt a terápiát, akadnak olyanok is, akik ajánlják a betegeknek stressz, migrén, asztma, bőrelváltozások, gyomorégés és sok egyéb panasz esetén is.

A laboratóriumokban előállított szintetikus gyógyszerek világában, amikor az emberek 50 százaléka naponta szed valamilyen gyógyszert, az érdeklődés egyre inkább a természetes gyógymódok felé irányul. Ezért jósolnak nagy jövőt az egészség, szépség, jó közérzet illatos követeinek, az aromaterápiában felhasználható illóolajoknak.

Forrás: MTI

Jelenleg 27 hír/cikk érhető el.

2012. szeptember 05. Nátha vagy influenza?

2012. január 28. Influenza - OEK: Magyarországon továbbra sem terjed a vírus

2012. január 26. Nanorészecskékkel erősíthetik a test vakcinákra adott immunválaszát

2012. január 22. ÁNTSZ: több európai országban gyorsult az influenza terjedése

2012. január 17. Nyugalomra intenek a kínai hatóságok az újabb madárinfluenza-eset után

2012. január 17. ÁNTSZ: terjed az influenza vírus Európában

2012. január 16. Mit tegyünk nátha estén? 3. rész

2012. január 12. Influenza - Az év első hetében megduplázódott az influenzagyanús esetek száma

2012. január 11. A gyaloglás véd a megfázástól, a maratoni futás gyengít

2012. január 10. Influenza - ÁNTSZ: Európában megkezdődött a járvány

2012. január 09. Influenza - OEK: az év utolsó hetében csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma

2012. január 02. Teák mentából, gyógyító porok rozmaringból - Gyógyító hagyományok Pannonhalmán 2.

2011. december 30. Teák mentából, gyógyító porok rozmaringból - Gyógyító hagyományok Pannonhalmán 1.

2011. december 28. ÁNTSZ: életeket veszélyeztethet az oltásokról szóló megalapozatlan hírek terjesztése

2011. december 26. Mit tegyünk nátha estén? 2. rész

2011. december 24. ÁNTSZ: Magyarországot még nem érinti a több európai országban terjedő kanyaró

2011. december 23. Felmérés: a fiatalok vitaminokkal készülnek az influenzára

2011. december 22. Allergiás tüneteket okoz a karácsonyfa-szindróma

2011. december 20. Influenza helyzet

2011. december 16. Mit tegyünk nátha estén? 1. rész

2011. december 05. Csecsemők c vitamin szükséglete 2.

2011. november 18. Inhalálás, helyesen

2011. november 14. Csecsemők c vitamin szükséglete 1.

2011. november 06. A nátha tíz jele

2011. november 02. Nátha és megfázás megelőzése c vitaminnal

2011. november 02. Elindult a NáthaDoktor.hu, a megfázás szakértője

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.