Szem

Szembetegségek

A szem a látást lehetővé tevő összetett élettani rendszer első állomása. A szem egy érzékeny szerv. Számos védő részlettel rendelkezik, ugyanakkor kiváló behatolási felületet jelent a szem, a kórokozók számára.

Szembetegségek

A szembetegségek 12 nagyobb csoportját különítjük el.
Szembetegségek Szembetegségek:

 • Szemhéj szembetegségek
 • Könnyszerv szembetegségek
 • Kötőhártya szembetegségek
 • Szaruhártya szembetegségek
 • Az uvea gyulladásai
 • Szürkehályog (cataracta)
 • Zöldhályog (glaucoma)
 • Kancsalság (strabismus)
 • Retina szembetegségek
 • Időskori maculadegeneráció (AMD)
 • Látóideg szembetegségek
 • Koraszülöttek retina károsodásai (fibroplasia retrolentalis)

Szembetegségek leírásai

Szemhéj szembetegségek: a szemhéj bőrének gyulladása lehet fertőzéses és nem fertőzéses eredetű. A gyulladások egy része allergiás eredetű (pl. gyógyszer vagy kozmetikumok okozta allergia). A szemhéj mirigyek krónikus gyulladása a jégárpa (chalazion), ami betokosodott tályog.

Könnyszerv szembetegségek: a könnymirigy gyulladása a dacryoadentitis. Rendszerint fertőző betegséghez (pl. tüdőgyulladás, mumpsz, szepszis) társul. Szteroid és antibiotikum adásával kezelendő.

Kötőhártya szembetegségek: heveny gennyes kötőhártya gyulladás viszketéssel, váladékozással, beragadt szemmel jár. Széles spektrumú antibiotikummal kezeljük. A gonorrhoeás kötőhártya gyulladás újszülött kori és felnőtt alakja ismert. Helyi és szisztémás antibiotikumos kezelésre van szükség a betegség gyógyításához. Kötőhártya szembetegségek körébe tartozik még az allergiás, a vírusok okozta, az uszoda kötőhártya gyulladások is.

Szaruhártya szembetegségek: A szaruhártya (cornea) gyulladásait keratitisznek nevezzük. Különböző kórokozók, kémiai és fizikai károsodások idézhetik elő. A szaruhártya gyulladás részleges vagy teljes látásromláshoz, sőt súlyos esetben az egész szem teljes pusztulásához vezethet.

Az uvea gyulladásai: uveitisznek nevezzük. Ide tartozik a szivárványhártya, a sugártest és az érhártya gyulladásai. Alapvetően veszélyesek, mert lencse- és retinakárosodás kísérheti, továbbá másodlagos zöldhályog, azaz glaucoma alakulhat ki.

Szürkehályog (cataracta): a lencse azért átlátszó, mert a lencsét alkotó rostok maguk is átlátszóak és szabályos elrendezésűek. Ha a rostképződés folyamata zavart szenved, szabálytalan, kevésbé átlátszó rostrendszer alakul ki. Csak műtéttel gyógyítható a szürkehályog betegsége.

Zöldhályog (glaucoma): a glaucoma egy olyan betegségcsoport, ami a szem ideghártyájának pusztulásával valamint a látóidegfő károsodásával jár. Megkülönböztetünk nyitott és zárt zugú glaucomat. A zöldhályog során megnő a szem belnyomása, azaz az intraokuláris nyomás, ami visszafordíthatatlan látásromlást eredményez.

Kancsalság (strabismus): a két szem egymáshoz viszonyított, szabályos állástól való eltérése. A kancsalságot azonnal kezelni, korrigálni kell, ha felfedezzük! Korrekciós szemüveggel, illetve ennek sikertelensége esetén műtéttel.

Retina szembetegségek: az ideghártya betegségei lehetnek önálló szembetegségek, illetve a szervezet egészét érintő más kórképekhez társuló szembetegségek. A retina saját betegségei keringési vagy gyulladásos szembetegségek. Társult betegségként jelentkezhetnek a magas vérnyomás vagy a cukorbetegséghez kapcsolódóan, ezért is fontos a szemfenék vizsgálat!

Időskori maculadegeneráció (AMD): idős emberek súlyos, visszafordíthatatlan látáskárosodása. A látóhártya centrális területét, a sárgafolt területét érinti.

Látóideg szembetegségek: a legtöbbet emlegetett látóideg megbetegedések a pangásos papillák, amik az esetek 80%-ban agydaganat okozta nyomásfokozódás következményei. Látóideg szembetegségek közé tartozik még a látóideg gyulladás és a látóideg sorvadás is.

Koraszülöttek retina károsodásai (fibroplasia retrolentalis): a koraszülöttekben jelentkező kétoldali, látóideghártya működését gátló és az üvegtest átlátszóságát csökkentő szembetegségek. Oka a retina ereződésének tökéletlensége, de a betegség kialakulásában az inkubátor magas oxigénkoncentrációjának is szerepet tulajdonítanak.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.