Orr

Orrfolyás

Az orrfolyás igen gyakori tünet. A hétköznapi megfázás, allergia, allergiás rhinitis szinte biztos, hogy az orrfolyás tünetével is jár. Ugyanakkor az orrfolyás számos más betegségre is utalhat és ennek megfelelően más-más gyógyszert vagy kezelést kell alkalmaznunk az orrfolyás megszűntetésére.

Az orrfolyás

Az orrfolyás egy összetett folyamat eredménye; az orrfolyás úgy jön létre, hogy az orrnyálkahártya megduzzad és nagy mértékben megnő a váladék termelése és a melléküregek átjárhatósága csökken. Így az orrlégzés akadályozottá válik. orrfolyás A kezeletlen orrfolyás miatt a pangó váladékon baktériumok szaporodhatnak el, így a náthához társuló orrfolyás átválthat gennyes váladékozásba. Ekkor megtörtént a vírusos, enyhébb megfázás felülfertőződése baktériumokkal.

Az orrfolyás továbbá nehezíti a levegő felmelegítését, párásítását és portalanítását, a levegővel bejutó és fennakadt szennyeződések, mint vírusok, pollenek, baktériumok is ott ragadhatnak.

Az orrfolyás okai

Az orrfolyás okai között leggyakrabban a közönséges nátha illetve a napjainkban egyre inkább terjedő allergiás rhinitis szerepel. Ennek megfelelően az orrfolyás általános okai vírus vagy pollenek.

200 különböző vírus okozhatja a náthát és vele járó orrfolyást. A felnőtt lakosság esetében a rhinovirusok, míg gyermekek esetében az RSV, parainfluenzavirus és az adenovirus okozhatja. Az orrfolyás nagyon gyakran jár orrváladékozással, tüsszögéssel, garatfájdalommal, torokkaparással, köhögéssel, gyengeséggel enyhe fejfájás.

Az allergiás rhinitis és annak során fellépő orrfolyás hátterében allergének állnak (virág pollen, állati szőrök, stb.) Az allergének hatására a hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez egy kémiai jelző molekula, ami tüsszögést, orrviszketést és orrfolyást és orrdugulást okoz.

Az orrfolyás gyógyszerei

Az orrfolyás gyógyszerei orrcseppek, orrsprayk vagy szájon át szedhető tabletták, szuszpenziók és oldatok. Az orrfolyás gyógyszerei gátolhatják a hisztamin felszabadulást, a hisztamin hatását, továbbá az orrfolyás során oly' kínzó orrnyálkahártya duzzanatot és váladékozást, orrfolyást. Hatásukra javul a melléküregek átjárhatósága és a beteg közérzete jelentősen javul.

Praktikák orrfolyás ellen

Praktikák orrfolyás ellenHa az orrfolyás allergiás rhinitis miatt kínoz minket, próbáljuk az allergiát mérsékelni. Az allergiás tüneteket súlyosbíthatja a stressz, ezért próbáljuk kerülni a feszültséggel teli helyzeteket vagy végezzünk stressz oldó tevékenységeket.

Ha egyes nyers zöldségekre és/vagy gyümölcsökre vagyunk allergiásak, megpróbálhatjuk meghámozva vagy főzve megenni azokat. Pollenszezonban cseréljünk gyakrabban ágyneműnket, így az ágyba kerülő pollen mennyiségét csökkenthetjük.

Különböző izotóniás sóoldatokkal átöblíthetjük orrunkat, garatunkat, így a megült pollent, vírusokat és baktériumokat eltávolíthatjuk kíméletesen és nedvesen tarthatjuk orrnyálkahártyánkat.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.