Mandula

Nyirokcsomó duzzanat

A nyirokcsomó duzzanat sokféle betegség tünete lehet. A nyirokcsomó szűr, véd, irányít, immunrendszerünk szerves része. Így a nyirokcsomó duzzanat sokféle betegségben lehet tünet! Az egyszerű megfázástól, náthától, az autoimmun betegségeken át a súlyos tumoros betegségekig felbukkanhat a nyirokcsomó duzzanat.

A nyirokcsomó duzzanat

A nyirokcsomó duzzanat a nyirokszervek közül a nyirokcsomókat, nyirokpárnát (adenoid) és a specializált nyirokcsomónak tekinthető mandulákat érintheti diagnosztikai szempontból.
nyirokcsomó duzzanat Kb. 500-600 nyirokcsomó található az emberi szervezetben. A nyirokerek hálózatába számos nyirokcsomó kapcsolódik. A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén találhatóak, ugyanakkor a nyirokcsomók a test bizonyos pontjain csoportosan, régiókba is szerveződnek. A legtöbb nyirokcsomó regionális elhelyezkedésű, a legtöbb az arcon és nyakon található.

A nyirokcsomó hálózat csoportjai, régiói: nyaki nyirokcsomó csoport, hónalji nyirokcsomó csoport, mellkasi nyirokcsomó csoport, hasi nyirokcsomó csoport, ágyéki nyirokcsomó csoport.

A nyirokcsomó duzzanat a felszín közeli nyirokcsomók esetében akár szemmel is látható. A felsorolt régiókban igen kifejezett módon jelenik meg a nyirokcsomó duzzanat.

A nyirokcsomó duzzanat kialakulása

A nyirokcsomó duzzanat oka sokféle lehet. A nyirokcsomók feladata alapvetően a nyirok, a testnedvek mechanikai és biológiai szűrése, az idegen anyagok és kórokozók kiemelése és bekebelezése. Mindemellett antigén felfogó helyek, továbbá immunsejteket, limfocitákat is termelnek. Ezt a folyamatot limfocita őrjáratnak is nevezzük.

Fertőzés vagy allergén megjelenését követően speciális immunsejtek aktiválódnak és elvándorolnak a közeli nyirokcsomókba. Ott gyakorlatilag bemutatják a "betolakodót" és a nyirokcsomóban beindul az immunválasz. A nyirokcsomóban immunsejtek, limfociták kezdik meg szaporodásukat és felhalmozódásukat. A létrejövő gyulladásos folyamat következménye a nyirokcsomó duzzanat. Ekkor a nyirokszerv a tokjának feszül, ami fájdalommal jár.

A nyirokcsomó duzzanat növekedése és helye fontos jel!

A torok- és mandulagyulladásban a hirtelen kezdődő, magas láz, fej-, has-, torokfájdalom, nyelési nehezítettség mellett megjelenik a fájdalmas, állkapocs-szögleti nyirokcsomó duzzanat is, jelezvén az orr, az orrüreg, a garat és a szájüreg, azaz a felső légutakat fertőzését.

A nyirokcsomó gyulladás (limfadenitisz) során egy vagy több nyirokcsomó is érintett lehet. Ekkor a baktériumok, vírusok, gombák vagy egysejtű kórokozók miatt alakul ki a fájdalamas és érzékeny nyirokcsomó duzzanat. Néha még a nyirokcsomó duzzanat feletti bőr is vörössé és meleggé válik. A nyirokcsomó gyulladás és a vele járó nyirokcsomó duzzanat oka általában egy közelben zajló fertőzés.

Igen jellegzetes tünete a csókbetegségnek is nevezett, mononukleózis infekciózának a nyirokcsomó duzzanat, a láz, és torokfájás. Gyakran összetévesztik még az orvosok is a torok- és mandulagyulladással.

A nyirokcsomó duzzanat fontos jel a tumoros betegségek esetében is! Az orvos vizsgálja a nyirokcsomókat, amikor daganatot állapítanak meg, annak kimutatására, hogy áttétet adott-e. A nyirokcsomók biológiai szűrőként is működnek, mivel a velő sejtjei az idegen anyagokat, kórokozókat bekebelezik. E szűrő hatás miatt képeznek a daganatsejtek áttéteket (metasztázis) melynek jele lehet nyirokcsomó duzzanat.

A Hodgkin-kórban, ami a vérrák, azaz a limfókák egy speciális típusa, a nyirokcsomó duzzanat rendszerint lassan és fájdalom nélkül alakul ki, fertőző betegség nyilvánvaló fennállása nélkül. Ugyanakkor, a gyorsan kialakuló nyirokcsomó duzzanat, ami megfázás, nátha vagy fertőzés kapcsán alakulhat ki, nem jellemző a Hodgkin-limfómára. Ha a nyirokcsomó duzzanat egy hétnél tovább fennáll az orvosnak Hodgkin-limfómára kell gyanakodnia, főként, ha a beteg lázat, éjszakai izzadást és fogyást is tapasztal.

nyirokcsomó duzzanat Az emlődaganatoknál is kiemelt jelentősége van a nyirokcsomó duzzanat tünetének. Az állandó emlőfájdalom a leggyakoribb panasz a jóindulatú elváltozások esetén. Spontán, a menstruációs ciklustól függetlenül jelentkezik, de a menses előtti napokban fokozódik. Előfordulhat az emlőbimbó váladékozása, valamint az emlő állományában mobilis, sem a bőrrel, sem pedig a mellizomzattal össze nem kapaszkodó csomó.

A korai emlőrák általában nem élesen körülhatárolt, tömött tapintatú, nem nyomás érzékeny csomó formájában észlelhető elváltozás. Az emlők mérsékelt aszimmetriája is a tumoros elváltozás mellett szól. Mivel az emlőbimbó váladékozása rosszindulatú elváltozásokban gyakoribb, hiába számít korai tünetnek, nem segíti a differenciálást.

Az előrehaladott emlőrák a bőrt, vagy az emlőbimbót is behúzhatja. Bőrpír, ödéma, nyomásérzékenység, fájdalmasság, valamint a bőrrel, vagy a mellkasfallal való összekapaszkodottság későbbi stádiumra utal. Rossz prognosztikai jel a hónaljárokban nyirokcsomó duzzanat tapintása. Késői stádiumban kifekélyesedés, a kulcscsont feletti nyirokcsomó duzzanat, karödéma és távoli áttétek jelentkeznek.

Nyirokcsomó duzzanat, mint tünet

Normális körülmények között többnyire csak a lágyékhajlat felületes nyirokcsomói tapinthatók!
nyirokcsomó duzzanat A felületes helyzetű nyirokcsomó duzzanat tapintható, a mélyebben fekvő nyirokcsomók ultrahanggal vagy CT-vel vizsgálhatók. 0,5 cm fölötti méretű nyirokcsomót tekinthetünk megnagyobbodottnak.

Alapszabály: a fájdalmatlan megnagyobbodott nyirokcsomó aggasztóbb! Ennek oka, hogy a gyulladás fájdalommal jár, míg a limfóma, leukémia, daganatos áttét fájdalmatlanok.

A szervezetben bárhol kialakuló gyulladásos folyamat esetén, az adott régióban a nyirokcsomó duzzanat szinte szükségszerű. Valamely szerv rosszindulatú tumora esetén a regionális nyirokcsomók megnagyobbodása (áttétképzés, metasztázis) rosszabb túlélési esélyeket jelent.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.