Mandula

Mandulaműtét

A mandulaműtét olyan orvosi beavatkozás, melynek során az orrgaratmandulát, vagy a torokmandulákat távolítják el sebészeti úton. A mandulaműtét a betegek számára rendkívül megterhelő műtéti beavatkozás. Kellő figyelem és megfelelő gondosság szükséges a mandulaműtét elrendeléséhez. Nemcsak a szakorvosnak, hanem a háziorvosnak is célszerű átgondolni a mandulaműtét dilemmáit.

A mandulaműtét

A mandulaműtét, mint minden sebészeti beavatkozás, megfelelő indokkal rendelhető el. mandulaműtét Figyelembe kell venni a torok nyirokszövetének, a szájpadi mandulák állapotát, a beteg életkorát. Ismerni kell, hogy a mandulagyulladás oka baktérium e vagy vírus, tovább, hogy krónikus vagy akut mandulagyulladással állunk e szemben.

A mandulaműtét javallatának egyik leggyakoribb oka az évente 3-4 alkalommal ismétlődő akut, gennyes mandulagyulladás, mintavétellel bizonyítva a baktérium okozta fertőzést. A bakteriális és vírusos torok- és mandulagyulladás megkülönböztethetőségének problémái miatt mindenhol a világon az indokolatlan antibiotikum alkalmazás egyik legfontosabb területét jelenti a mandulagyulladás betegsége.

Miért kell mandulaműtét?

a mandula A mandulaműtét oka sokféle lehet, de mind egy tényezőre vezethető vissza: a mandulák túl sokszor és a szervezetet erősen megterhelő módon begyulladnak, elgennyednek, sőt akár gennyes tályog is kialakulhat! A mandulaműtét során ezek a gennyes gócok, gyulladásos gócok kikerülnek a szervezetből, így a továbbiakban nem veszélyeztetik a páciens épségét.

A gócos, krónikusan gyulladt mandula a szervezet számára már inkább haszontalan és a fertőzések elleni védekezésben sokszor már nem is vesz részt. Az allergiás beteg szervezetében a nyirokszerveknek még nagyobb a szerepe, de ez nem jelent ellenjavallatot az indokolt mandulaműtét esetében.

A mandulaműtét okai

Mandulaműtét és az orrgaratmandula

A kórosan megnagyobbodott orrgaratmandula elzárhatja a fülkürt nyílásait, amely akut és/vagy krónikus középfülgyulladáshoz, valamint átmeneti vagy tartós halláscsökkenéshez vezethet. Az orrgaratot lezárva orrlégzési nehezítettséget, zárt orrhangzós beszédet, horkolást, az orrváladék pangását és akut/krónikus orrmelléküreg-gyulladást okozhat és tarthat fent. A krónikusan fertőzött orrgaratmandulából lecsorgó váladék köhögéshez, gége és hörgőgyulladáshoz vezethet, az esetleg meglévő asztmás tüneteket ronthatja vagy, azok kiújulását válthatja ki. Fejfájást is okozhat. Az orrgaratmandula-túltengéses gyermek sokszor figyelmetlen és kialvatlan, arckifejezése jellegzetesen "bamba" lehet.

Mandulaműtét és a torokmandulák

A megnagyobbodott torokmandulák jelentős mértékben szűkíthetik a torkot, amely gombócos, dünnyögő beszédet - extrém esetben légzési nehézséget - okoz és hozzájárulhat a horkoláshoz. Az akut gennyes (tüszős) mandulagyulladás - gyermekkorban majdnem mindig - lázzal jár, ritkán csecsemő- és kisgyermekkorban lázgörccsel. A krónikusan, gennyesen gyulladt mandula állományából genny nyomható ki, illetve belül ún. mikrotályogok találhatók. A krónikus mandulagyulladás a szervezet számára gennyes góc, amely bármikor távoli szervek megbetegedéseit okozhatja. Szövődményként az akut gyulladáshoz mandulakörüli tályog is csatlakozhat, amely akár életveszélyes is lehet, elsősorban akkor, ha lesüllyed a mellüregbe.

Mikor indokolt a mandulaműtét?

Mikor indokolt a mandulaműtét? Életkor, állapot ez a két kulcskérdés.

Ha indokolt, az orrgaratmandula már csecsemőkorban eltávolítható, de 6 hónapos kor alatt csak kivételes esetben történhet meg a mandulaműtét. Ha mérete eléri azt a nagyságot, amely tüneteket okoz vagy krónikus gyulladás alakul ki, akkor a mandulaműtét az egyetlen lehetőség, amelytől tartós javulás, gyógyulás várható.
tüszős mandulagyulladás Visszatérő és/vagy krónikus középfülgyulladás, tartós halláscsökkenés, nehézlégzés, krónikus orrmelléküreg gyulladás és hörghurut esetén pedig feltétlenül indokolt. A krónikusan gyulladt, gócos torokmandulákat el kell távolítani. Három éves kor előtt csak kivételes esetekben, mint lázgörcs, tályog, szepszis, reumás láz stb. esetében szükséges a mandulaműtét.

Kivételesen az átlagosnál nagyobb méret is indokolhatja az eltávolítást, ha légzési, nyelési nehézséget okoz, vagy ha horkolással, alvási légvételi gátoltsággal hozható összefüggésbe. Mandula körüli tályog esetében a mandulaműtét abszolút indokolt, amely elvégezhető egyszerre a tályog megnyitásával, a megnyitás utáni napon, vagy később (általában 6 hét múlva).

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.