Torok

Torokgyulladás

A torokgyulladás a leggyakoribb fertőző megbetegedések közé tartozik. A torokgyulladás betegségét, különösen felnőttkorban vírusok okozzák! Gyakran tévesztik össze, még az orvosok is a vírusos fertőzést a bakteriálissal, így igen gyakran a torokgyulladás félrekezelt.

A torokgyulladás

A torokgyulladás (garatgyulladás, pharyngitis) a torok nyirokszövetének heveny gyulladása.
torokgyulladás A torokgyulladás a leggyakoribb fertőzéses megbetegedések közé tartozik. Meghatározó többségüket, különösen felnőttkorban vírusok okozzák. A bakteriális és vírusos torokgyulladás megkülönböztethetőségének problémái miatt mindenhol a világon az indokolatlan antibiotikum alkalmazás egyik legfontosabb területét jelenti a torokgyulladás betegsége.

A manduláknak kiemelkedő szerepe van a kórokozók elleni védekezésben, a fertőzés tovább terjedésének megakadályozásában, ezért a torokgyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés gyermekkorban. Az esetek többségében cseppfertőzéssel terjed.

Kevés kivételtől eltekintve spontán gyógyuló betegség a torokgyulladás (tonsillopharyngitis), a vírusfertőzésekben csak tüneti kezelés szükséges. Tíz felnőtt közül, aki torokgyulladás betegségében szenved, csak egy-kettőnek van szüksége antibiotikumra!

A torokgyulladás típusai

A torokgyulladás típusa nemcsak a kezelést, hanem a betegséggel jelentkező tünetek is meghatározza. A torokgyulladás gyakran kiterjedt, azaz a mandulák is érintettek, ekkor torok- és mandulagyulladásról, azaz tonsillopharyngitis-ről beszélünk.

A torokgyulladás 4 típusa:

  • Akut (heveny) torokgyulladás
  • Ismétlődő torokgyulladás
  • Krónikus torokgyulladás
  • Gennyes tályog

Akut (heveny) torokgyulladás: a betegeknek láza, torokfájása, rossz lehelete, nyelési nehézsége van. A nyelés fájdalmas és a torokgyulladásban a nyaki nyirokcsomók is megduzzadnak. Légutak elzáródása miatt, amit a duzzadt mandulák okozhatnak, jellemző a szájon át történő lélegzés, horkolás, az éjszakai légzési szünet vagy alvási légzési elégtelenség, azaz apnoe. Akut torokgyulladás gyakori tünete a levertség és rossz közérzet. Ezek a tünetek általában megszűnnek 3-4 nap alatt, de akár két hétig is elhúzódhat a betegség a kezelés ellenére is.

Ismétlődő torokgyulladás: a torokgyulladás ismétlődőnek minősíthetjük, ha a páciens az akut torokgyulladás több epizódján esett már át egy év alatt.

Krónikus torokgyulladás: a betegek gyakran panaszkodnak krónikus torokfájásra, rossz szájszagra. Fennáll a torokgyulladás és tartósan megduzzadtak a nyaki nyirokcsomók, ekkor a betegség a krónikus torokgyulladás.

Gennyes tályog: a betegek gyakran súlyos torokfájásra, lázra panaszkodnak, nyáladzás, rossz lehelet is szerepel a tünetek között. Nehézséget jelenthet a száj megnyitása és a hang minősége is romolhat.

A torok- és mandulagyulladás tüneteiről bővebben a Mandula » Mandulagyulladás tünetei menüpontban olvashat.

A torokgyulladás okai

Streptococcus pyogenes elektron mikroszkópos felvételen A torokgyulladás Magyarországon, különösen óvodás és iskolás gyermekkorban, a leggyakoribb betegségek között szerepel. Súlyosnak és krónikusnak tekinthető a torokgyulladás, ha a megelőző évben 7 epizód fordult elő, vagy a megelőző két évben évente 5, illetve a megelőző 3 évben évente 3.

A krónikus torokgyulladás leggyakoribb kórokozói az adenovírusok. Ha a bakteriális felülfertőződés bekövetkezik; a kórokozó baktériumok közül a legfontosabbak a Streptococcusok.

A legveszélyeseb kórokozó a Streptococcus pyogenes. A Streptococcus pyogenes baktérium által okozott torokgyulladás 3 éves kor alatt ritka, szinte soha nem fordul elő. Leggyakoribb 4-18 év között, majd az életkorral felfelé haladva egyre ritkább a Streptococcus pyogenes baktérium által okozott torokgyulladás.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.