Torok

Torokfájás

A torokfájás egy igen általános tünet. A torok, a garat, a gége leggyakoribb megbetegedésihez mind-mind társul a torokfájás tünete. Az egyszerű megfázástól, torokgyulladástól a fekélyeken át a daganatos megbetegedésekig találkozhatunk a torokfájás tünetével.

A torokfájás

A torok gazdagon átszőtt immunszövettel, ún. limfoid szövettel. torokfájásAz adenoid, a mandulák, nyirokcsomók mind-mind egy specializálódott védőkaput képeznek az orr és száj nyílásnál. Ennek megfelelően az orrunkon és szánkon behatoló kórokozók, vírusok, baktériumok, idegen anyagok itt találkoznak először szervezetünk immunrendszerével, s optimális esetben ki is alakul a megfelelő immunválasz ellenük. Ezzel természetes gyulladás, fájdalom; torokfájás is bekövetkezhet.

A torok a torokszorosból, az orrgaratból, a szájgaratból és a gégegaratból áll. A torok egy izmos cső, mely az orr- ill. szájüregtől a nyelőcsőig fut, a nyaki gerinc előtt húzódik, a koponyaalaptól a hatodik nyakcsigolya magasságáig.

A torokfájás okai

A torok gyakoribb megbetegedései a következők: gyulladások és fertőzések, nem daganatos szövetburjánzások (pl. hangszalagpolipok), fekélyek, rosszindulatú daganatok, hangszalagbénulás és gégesérv. Ezek közül nem mind jár általánosan torokfájás tünetével.

Torokfájás tünetével járó gyakoribb betegségek:

Torokgyulladás és a torokfájás

torokfájásA torokgyulladás a torok általában vírusos, de gyakran baktériumok okozta megbetegedése. Ha a torokgyulladást vírus okozza, akkor általában közönséges megfázásról, influenzáról vagy mononucleosis infectiosáról (Pfeiffer-féle mirigyláz, csókbetegség) és a velük járók torokfájás tünetéről beszélhetünk.

Ha a torokgyulladást baktérium okozza, akkor általában bakteriális felülfertőződésről, bakteriális torok- és mandulagyulladásról és a velük járók torokfájás tünetéről beszélhetünk.

Mind a vírusos, mind a bakteriális eredetű torokgyulladás esetében a tünetek nagyon hasonlóak: jellemző a nyelésre erősödő, de nyugalomban is fennálló torokfájás.

Mandulagyulladás és a torokfájás

torokfájásA torok- és mandulagyulladás a leggyakoribb fertőzéses megbetegedések közé tartozik. Meghatározó többségüket, különösen felnőttkorban vírusok okozzák.

A krónikus mandulagyulladás és torokgyulladás leggyakoribb kórokozói az adenovírusok. A bakteriális felülfertőződés is előfordulhat; a kórokozó baktériumok közül a legfontosabbak a Streptococcusok. A legveszélyesebb kórokozó a Streptococcus pyogenes.

Jellemző tünet a nyelésre erősödő torokfájás. A fájdalom gyakran kisugárzik a fülbe, mivel ezt a területet ugyanaz az ideg látja el, mint a mandulák környezetét.

Fontos! Kisgyermekek ahelyett, hogy torokfájás tünetére panaszkodnának, gyakran nem hajlandók enni!

Gégegyulladás és a torokfájás

torokfájásA gégegyulladás leggyakrabban a felsőlégutak vírusos fertőzése, általában közönséges megfázás következtében alakul ki.

Gégegyulladás és a torokfájás ugyanakkor társulhat hörghuruthoz, tüdőgyulladáshoz, influenzához, szamárköhögéshez, kanyaróhoz, torokgyíkhoz vagy a felsőlégutak bármilyen eredetű gyulladásához és fertőzéséhez.

A hang túlerőltetése, allergia, cigarettafüst illetve más egyéb nyálkahártya izgató idegen anyag okozhat gyors lefolyású vagy elhúzódó gégegyulladást. Általános tünete a hang szokatlan elváltozása, rekedtsége vagy akár a teljes elvesztése és torokfájás.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.