Szem

Kötőhártya gyulladás kezelése

Kötőhártya gyulladás kezelése attól függ, hogy mi a betegség oka, tünetei és vannak e szövődmények. Kötőhártya gyulladás kezelése alapvetően gyógyszeres, illetve kötőhártya gyulladás kezelése kiegészíthető hűvös borogatással, fény nyugalommal.

Kötőhártya gyulladás kezelése

A kötőhártya gyulladás kezelése, azaz a conjunctivitis kezelése alapvetően gyógyszeres terápiát jelent. kötőhártya gyulladás A súlyosabb esetekben akár komolyabb mellékhatásokat okozó antibiotikumokat is be kell vetni a gyógyulás reményében. A vírusos kötőhártya gyulladás kezelése általában különösebb kezelést nem igényel, hűvös borogatás és műkönny, valamit fény nyugalom sokat javít a beteg komfortérzetén míg meggyógyul.

Kötőhártya gyulladás kezelése:

  • antibiotikumos szemcsepp
  • antibiotikumos szemkenőcs
  • szájon át szedendő antibiotikum
  • hűvös borogatás
  • műkönny
  • érösszehúzó szemcsepp
  • gyulladáscsökkentő szemcsepp
  • antiallergiás szemcsepp
  • szteroidos szemcsepp

Heveny gennyes kötőhártya gyulladás kezelése

A heveny gennyes kötőhártya gyulladás tünetei lehetnek az idegentest érzés, viszketés, pirosság, könnyezés, váladékozás és a szemhéjak összetapadása, azaz a "beragadt szem".

A kötőhártya gyulladás oka bakteriális fertőzés, mely baktériumok más felsőlégúti megbetegedést is képesek okozni. Heveny gennyes kötőhártya gyulladás kezelése során széles spektrumú antibiotikum adása javasolt, szemcsepp formájában. A heveny gennyes kötőhártya gyulladás kezelése során a váladékozó szemet szigorúan tilos bekötni!

Vírus okozta kötőhártya gyulladás kezelése

A vírus okozta kötőhártya gyulladás tünetei lehetnek az idegentest érzés, a nem gennyes vízszerű váladékozás, erős könnyezés.

A kötőhártya gyulladás oka vírusos fertőzés, melyet adenovírusok okozna. A vírusos kötőhártya gyulladás kezelése hűvös borogatás, műkönny, érösszehúzó gyógyszerek, antiallergiás cseppek. Antibiotikumos kezelés csak a kötőhártya gyulladás bakteriális felülfertőződése esetén indokolt. A szaruhártya szövődmények kialakulását követően szteroid illetve szteroid és antibiotikum szemcseppek adása javasolt.

Allergiás kötőhártya gyulladás kezelése

Az allergiás kötőhártya gyulladás tünetei lehetnek viszketés, fénykerülés, idegentest érzés, fájdalom, látászavar, könnyezés.

Az allergiás kötőhártya gyulladás okai legtöbbször növényi vagy állati eredetű allergén. Ugyanakkor gyakori még a gyógyszerek, vegyszerek illetve kozmetikumok okozta allergiás kötőhártya gyulladás.

Allergiás kötőhártya gyulladás kezelése az allergizáló tényezők kizárása, további lehetőség még antihisztaminok, szteroidok adása. Extrém súlyos allergiás kötőhártya gyulladás kezelése során immunszuppresszív szereket és citosztatikumokat adunk.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.