Nátha, megfázás és influenza

Influenza

Az influenza olyan felső légúti fertőzés, mely mindennapjaink velejárója. Az influenza az influenzavírus által okozott heveny fertőző és ragályos betegség. Számos tünete van, érdemes időben megkezdeni az influenza betegség kúráját.

Az influenza

Az influenza vagy más néven grippe gyakori, hétköznapi betegség, jellemzően az őszi-téli időszakban fordul elő.
influenza Minden évben, késő ősszel vagy télen széles körben kirobbanó, a felső légutak megbetegedésével járó influenza betegség járványos előfordulásával találkozunk. Az influenza világszerte előfordul. Bár nagyon sok vírus, illetve baktérium okozhat az influenza betegségéhez hasonló tüneteket, de a késő ősszel és télen fellépő járványok kirobbanásáért általában az influenza A és influenza B vírusok okolhatóak.

Mi is az influenza? Az influenza a felső légutak, az orr és a torok vírusfertőzés okozta gyulladása és duzzanata. Az influenza jellemzően láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás és rossz közérzet tüneteivel kísért betegség.

Az influenza tünetei

Az influenza a mindennapok betegsége, hétköznapi tünetekkel. Az influenza A vírusa igen változékony, ezért a betegség lefolyása kiszámíthatatlan, az influenza akár enyhébb tünetekkel is járhat, de ha súlyosabb a betegség, akár tüdőgyulladás is lehet az influenza szövődménye.

Az influenza tünetei:

  • tüsszentés
  • köhögés
  • orrdugulás
  • (híg, átlátszó, bőséges)
  • hirtelen kifejlődő magas láz
  • hidegrázás
  • rossz közérzet
  • fejfájás
  • fáradtság és levertség
  • fontos! ízületifájdalom és izomfájdalom jelentkezik

Ha ismerjük az influenza tüneteit, azonnal elkezdhetjük a betegség kúráját, immunrendszerünk támogatását. Fontos, mihamarabb elcsípjük az influenza betegségét! Ne hagyjuk elhatalmasodni a tüneteket! Súlyos szövődmények is kialakulhatnak!

Ha elhanyagoljuk betegségünket, vagy ha a vírus legyengült állapotban támadja meg szervezetünket, súlyosabb tünetekkel is járhat az influenza; felülfertőződhet és súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak.

Hogyan kaphatom el az influenza betegségét?

A influenza cseppfertőzéssel terjed, s elsősorban a felső légutakat védő csillószőrös sejtekbe hatol be. Az influenza vírusai gyorsan szaporodnak és 1-2 napos lappangási idő után megjelennek az influenza első tünetei.
tüsszentésŐsszel és télen kimondottan influenza járványok alakulnak ki, így ebben az időszakban nagyon fontos immunrendszerünk támogatása és az alapvető higiénés szabályok betartása azért, hogy elkerüljük a betegséget.

Az influenza fertőzés a beteg emberek tüsszentése vagy köhögése által a levegőbe került fertőzött váladék és nyál cseppecskék belégzésével, vagy a fertőző személy váladékának érintkezésével terjed. Fontos! Ha egy tárgy, étel is beszennyeződik a beteg váladékával, szintén fertőzhet!

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.