Mandula

Tüszős mandulagyulladás

A tüszős mandulagyulladás egy komoly fertőzéses betegség, mely orvosi beavatkozást igényel! Veszélyes baktériumok a tüszős mandulagyulladás kórokozói, kellő figyelemmel kezeljük a betegséget, gondozzuk a pácienst!

A tüszős mandulagyulladás

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) a torok nyirokszövetének, elsősorban a szájpadi manduláknak legtöbbször Streptococcusok okozta heveny gyulladása.
tüszős mandulagyulladás A tüszős mandulagyulladás gyermekekben és fiatal felnőttekben a leggyakoribb, zárt közösségekben tömegesen fordulhat elő.

Nem tévesztendő össze a vírusok okozta torok- és mandulagyulladással, azaz a tonsillopharyngitisszel! A bakteriális tüszős mandulagyulladás és vírusos torok- és mandulagyulladás megkülönböztethetőségének problémái miatt mindenhol a világon az indokolatlan antibiotikum alkalmazás egyik legfontosabb területét jelenti a mandulagyulladás illetve tüszős mandulagyulladás betegsége.

A manduláknak kiemelkedő szerepe van a kórokozók elleni védekezésben, a fertőzés tovább terjedésének megakadályozásában, ezért a tüszős mandulagyulladás az egyik leggyakoribb megbetegedés gyermekkorban. Az esetek többségében cseppfertőzéssel terjed.

A tüszős mandulagyulladás okai

neutrophil granulociták fagocitalják a Streptococcus pyogenes baktériumokaA tüszős mandulagyulladás kórokozója baktérium. A legveszélyesebb kórokozó a Streptococcus pyogenes.

A Streptococcus pyogenes baktérium által okozott tüszős mandulagyulladás 3 éves kor alatt ritka, szinte soha nem fordul elő. Leggyakoribb 4-18 év között, majd az életkorral felfelé haladva egyre ritkább a Streptococcus pyogenes baktérium által okozott tüszős mandulagyulladás.

A tüszős mandulagyulladás során a garat nyiroktüszői, gyakran kifejezetten a szájpadi mandulák elgennyednek. A Streptococcus pyogenes baktériumok méreganyagot, ún. toxint termelnek.

Ha a tüszős mandulagyulladás betegségében szenvedő beteg toxinnal szembeni immunitással nem rendelkezik, akkor test szerte kiütést okozhat (scarlatina, skarlát, vörheny). Másrészt a baktériumok által termelt idegen anyagok érzékennyé tehetik a páciens szervezetét, így ha újabb Streptococcus pyogenes okozta tüszős mandulagyulladás következne be, ún. Streptococcus-utóbetegségekhez, szövődményekhez vezethet; középfülgyulladáshoz, tályoghoz, reumás lázhoz, akut veseszövet gyulladáshoz.

A tüszős mandulagyulladás tünetei

A tüszős mandulagyulladás a mandulák elgennyedésével jár, a mandulák likacsait gennyes váladék tölti ki. Jellemzően hidegrázással, magas lázzal, hirtelen kezdődik.

A tüszős mandulagyulladás tünetei

 • hidegrázás
 • magas láz
 • nyelésre erősödő torokfájás
 • fülbe kisugárzó nyelési fájdalom
 • a mandulák vörösek, eresek és duzzadtak
 • gennyes váladék és lepedék a mandulákon
 • lepedékes nyelv
 • étvágytalanság, különösen kisgyermeknél!
 • rossz közérzet
 • fejfájás
 • hányás

A tüszős mandulagyulladás kezelése

A tüszős mandulagyulladás komoly betegség, mindenképpen orvosi kezelés szükséges! A megfelelő antibiotikum adása kötelező! Az antibiotikumokat viszonylag hosszú ideig kell szedni és figyelembe kell venni a beteg penicillin allergiáját is!

A tüszős mandulagyulladás kezeléséről bővebben a Mandula » Tüszős mandulagyulladás kezelése menüpontban olvashat.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.