Mandula

A mandula

A mandula egy speciális nyirokszerv, az immunrendszerünk egyik őrbástyája. A mandula nem magányos szerv, sőt akár párokat is alkot, úgymint az orrgarat mandula, szápjpadi mandula, nyelvgyöki mandula és a fülkürti mandula.

A mandula

A mandula (tonsilla) a nyirokszervek közül a csecsemőmirigyre, azaz a thymusra és a vakbél féregnyúlványára hasonlít; az őket felépítő hám eredetű szövetbe ágyazva helyezkednek el a nyiroksejtek.
a mandula A mandula a hám alatt felszínesen helyezkedik el. A mandula a felszínt borító hám és az alatta elhelyezkedő nyirokszövet együttese. A nyiroksejtek a bázist képző membránt szétzúzva a hámsejtek közé hatolnak.

A mandula hámjába fehérvérsejtek (limfociták) vándorolnak és a mandula sejtjeit széttolják. A mandula felszíne változó mértékben lehet tagolt, úgynevezett kripták jönnek létre, így a megnövelt felület növeli az antigénnel való találkozás esélyét, ami az immunválasz hatékonyságát növeli. A szájpadi mandulák erőseben tagoltak, mint a többi mandula (orrgarat, fülkürt, nyelvgyök).

Hány mandula van szervezetünkben?

Sokan azt hiszik, hogy a mandula csupán egyes szerv. A valóság az, hogy egynél több mandulánk van, sőt egyesek párban látják el a védő feladatukat! Összesen 4 féle mandula működik szervezetünkben és ebből 3 páros szervecske.

A mandula típusai:

  • Orrgarat mandula (tonsilla pharyngea): egyedüli mandula
  • Szájpadi mandula (tonsilla palatina): páros mandula
  • Nyelvgyöki mandula (tonsilla lingualis): páros mandula
  • Fülkürti mandula (tonsilla tubaria): páros mandula

a mandulaAz orrgarat mandula az orrunk és garatunk közös üregébe lóg, úgy is szokás nevezni, "orr mandula". Csecsemőkorban nagyobb, így akadályozhatja a baba orron át történő légzését.

A szájpadi mandula, azaz mandulák párban ülnek a szájüregünkben, mégpedig a szájpadívek között. Amikor a hétköznapokban mandulagyulladással találkozunk, ezeket láthatjuk megduzzadva, esetleg gennyes tüszőkkel borítva.

A nyelvgyöki mandula, azaz mandulák a nyelvgyökön ülnek, kevésbé tagolt felületűek.

A fülkürti mandula, azaz mandulák a fülkürt, azaz a tuba auditiva nyílásán helyezkednek el.

Mi a mandula feladata?

A mandulák egy speciális védőkaput alkotnak az orrunk, szánk és garatunk körül. Ezt limfatikus garatgyűrűnek, vagy Waldeier-féle gyűrűnek nevezzük. Rendkívül fontos feladatot tölt be ez a mandula alkotta gyűrű. Ugyanis az orrunk, a szánk egy könnyű behatolási helyet jelent a kórokozóknak, idegen anyagoknak.

A fehérvérsejtek és az ellenanyagok, immunanyagok már a nyálunkban is megjelennek, de a garatgyűrű helyzeténél fogva, mint egy első vonalbeli katona védekezik; a szájon és orron át bekerülő kórokozókkal kapcsolatba kerülve megindítja az immunválaszt és az ellenanyag termelést.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.