Láz

Lázcsillapító gyógyszerek

A lázcsillapító gyógyszerek használata kulcsfontosságú elhúzódó, magas láz, egészséget veszélyeztető lázas állapotokban. A lázcsillapító gyógyszerek nemcsak lázcsillapító, hanem fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Azonban akadnak kivételek a lázcsillapító gyógyszerek között e tekintetben!

Lázcsillapító gyógyszerek

A lázcsillapító gyógyszerek használata fontos terápiás feladat lehet láz esetén. A lázcsillapító gyógyszerek segítségével történő lázcsillapítás tüneti kezelés!

lázcsillapító gyógyszerek A lázcsillapító gyógyszerek csoportja a nem szteroid gyulladásgátlók, azaz az NSAID-ek (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug). A lázcsillapító gyógyszerek használatánál figyelembe kell venni a hatáserősséget, gyógyszer allergiát, láz nagyságát, életkort, testtömeget, gyomor-, bélrendszeri problémákat, egyéb gyógyszerek szedését (antibiotikum, fogamzásgátló gyógyszer stb.), stb.

Lázcsillapító gyógyszerek formái:

  • lázcsillapító tabletta, kapszula, filmtabletta
  • lázcsillapító oldat, szuszpenzió, szirup
  • lázcsillapító injekció, infúzió
  • lázcsillapító kúp, rektális oldat

Lázcsillapító gyógyszerek fajtái

A lázcsillapító gyógyszerek a hétköznapok gyógyszerei. Nagy részük recept nélkül is beszerezhető a gyógyszertárakban és ha tisztában vagyunk a kockázatokkal valamint betartjuk az utasításokat, a lázcsillapító gyógyszerek biztonsággal alkalmazhatóak.

A lázcsillapító gyógyszerek nemcsak lázcsillapító, hanem fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Azonban akadnak kivételek a lázcsillapító gyógyszerek között; a diflunisal nem rendelkezik lázcsillapító hatással, míg a paracetamol, bár lázcsillapító és fájdalomcsillapító hatású, a gyulladás ellen nem hat!

Ugyanakkor meg kell említeni, hogy számos hatóanyag a lázcsillapító gyógyszerek közé tartozna, mégsem használjuk a láz enyhítésére súlyos mellékhatásai miatt; ilyen például a fenilbutazon, amit köszvény és ízületi gyulladás kezelése során használunk.

Lázcsillapító gyógyszerek:

  • ibuprofen
  • acetilszalicilsav
  • indometacin (Hodgkin-kórban)
  • fenazon, aminofenazon, metamizol
  • paracetamol (acetaminofen)

Lázcsillapító gyógyszerek használata

lázcsillapító gyógyszerekA lázcsillapító gyógyszerek használata fontos terápiás feladat. Ne feledjük, a lázcsillapító gyógyszerek segítségével történő lázcsillapítás tüneti kezelés!

Lázcsillapító gyógyszerek használata során vegyük figyelembe, hogy kinek lesz, hány éves a páciens és a testtömegét is. Természetesen mint minden egyéb gyógyszeres terápiánál figyelembe kell venni egy sor egyéb tényezőt: más gyógyszerek szedése, egyéb betegségek, gyógyszer allergia, stb.

Mindig egy kezdő dózissal indítsunk a lázcsillapító gyógyszerek adásánál. Várjuk meg az első, kezdő adag milyen hatékonyan csillapítja a lázat. Ha megfelelően hat, egészen addig nem kell újabb gyógyszer adagot adni, míg tart a hatása. Majd megismételhetjük az egyszeri dózist, egészen a napi maximális dózisig.

Kúpot használunk, ha hányás vagy egyéb más ok miatt nem lehet szájon át adni a gyógyszert. Például kisgyerekek illetve hányással járó betegségek esetében. Tovább ne feledjük, a kúp típusú lázcsillapító gyógyszerek gyorsabban hatnak és első körben kikerülve a májat, hatékonyabban is működnek!

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.