Láz
A láz
A láz alapvetően egy fokozott immunműködést tesz lehetővé, ugyanakkor a túl magas láz már a test saját fehérjéinek normál működését is veszélyezteti. A láz jó, ha bizonyos határok között marad.
A láz
A láz a központi idegrendszeri szabályozás zavarából eredő testhőmérséklet emelkedés. A láz akkor következik be, ha hőmérsékletünk 37,5 °C fölé emelkedik.
A láz a szervezet védekező reakciója; erőteljesen aktiválja az immunrendszerünket. A láz alatt nagymértékben nő a fehérvérsejtek száma és az antitest termelés.
A láz kialakulását gyakran gyorsítja a vázizomzat ritmikus összehúzódása, azaz a hidegrázás, ami a hőtermelést növeli.
A láz jelei
A láz jelei lehetnek ...
- ... kezdetben hidegrázás
- ... sápadtság
- ... rossz közérzet
- ... ajkak kékes elszíneződése (ajakcianózis) majd kipirulásuk
- ... verejtékezés
- ... szapora pulzus és légzésszám
A túl magas láz
A láz bizonyos határon túl azonban ártalmas szervezetünkre! A magas láz során fokozódik az alapanyagcsere és a percenkénti pulzusszám. Nő a szív megterhelése, nő a fehérjék lebontása, ugyanakkor csökken az emésztőnedvek termelése. Ekkor szükséges lehet lázcsillapító alkalmazása. A 41-42 °C fölötti láz már nagyon károsan érintheti a sejtek működését.
Fokozódik a központi idegrendszer ingerlékenysége, ami súlyos láz esetén delíriumot, lázálmot vagy kómát is okozhat. A láz okozta görcsrohamokra mindenek előtt a csecsemők esetében kell fokozottan számítani!
A láz kialakulásának folyamata
A láz kiváltó okai sokfélék lehetnek: baktériumok, vírusok, fertőzések, gyulladás, gyulladáshoz vezető sérülések (sebláz), szövetkárosodás, immunfolyamatok, pajzsmirigy betegség, koponyaüri nyomás fokozódása, gyógyszer.
A kiváltó okok az immunsejteket speciális jelző molekulák termelésére serkentik. Ezeket a jelző molekulákat pirogén anyagoknak hívjuk. Ezek a pirogén anyagok (lázkeltők) a vérkeringés útján az agyba kerülnek és ott a hőközpont speciális sejtjeire hatnak.
A hőközpont ennek hatására olyan jelzéseket küld szerteszét a szervezetben, melynek következtében nő a hőtermelés és ezzel párhuzamosan a bőrerek szűkülésével csökken a hőleadás. Így a nettó hőegyensúly eltolódik és kialakul a láz.