Köhögés

Hurutos köhögés

A hurutos köhögés, a köhögés milyensége kórjelző lehet. A szervezet egyik fontos védekező mechanizmusa. Segít eltávolítani a légutakból az idegen anyagokat, szennyeződéseket, a felgyülemlett váladékot. A hurut, köpet milyensége szintén utalhat a betegeségre; például bakteriális fertőzésre.

A hurutos köhögés

A hurutos köhögés egy reflex folyamat. A hurutos köhögés egy robbanásszerű kilégzés, melynek célja, hogy eltávolítsa a légutakból az idegen anyagokat, a váladékot, az elhalt kórokozókat, sejttörmeléket.
hurutos köhögés A hurutos köhögés létrejöttéhez az idegrendszer és a tüdő összehangolt munkája szükséges. A hurutos köhögés létrehozásában részt vesz, a légzőszerv nyálkahártyája, az agyba ingerületet szállító idegrostok, az agytörzsi köhögés központ, a köhögés központból leszálló idegrostok valamint a rekeszizom és a bordaközi izmok.

A hurutos köhögés, azaz az produktív köhögés a légutak nyálkahártyájának jellegzetes válaszreakciója különböző károsító ingerekre. Hurutos köhögés során váladék, köpet távozik a légutakból, ugyanakkor az is hurutos köhögésnek számít, ha van lerakódás, váladék, de nem szakad fel, nem tudjuk felköhögni a köpetet. Mindkét esetben a megfelelő köptetőt kell alkalmaznunk és tilos köhögés csillapítót alkalmazni!

A nátha és megfázás alapvetően vírusos felsőlégúti fertőzés. Ennek megfelelően, ha a nátha és megfázás kapcsán köhögés is szerepel a tünetek között, a száraz köhögés. Egészen addig, amíg a betegség elhanyagolásával a száraz köhögés átvált hurutos köhögésre, mert bakteriális felülfertőződés következett be!

A hurutos köhögés és a köhögés csillapítók

Főszabály, a köpet ürítéssel járó produktív, azaz hurutos köhögést tilos gyógyszerrel gátolni! Kivétel, ha a pácienst kimerítő, erős köhögési rohamok gyötrik vagy ha nem tud aludni, pihenni éjszaka a hurtuos köhögés okozta öklendezésektől.

Ekkor lehetséges a köhögési reflex gátlása, elsődlegesen nappal köptető alkalmazásával, ami lehetőleg horgőket nyugtató nyák termelesét segíti, míg éjszaka köhögés csillapító gyógyszer adásával.

A hurutos köhögés kezeléséről bővebben a Köptető menüpontban olvashat!

A hurutos köhögés okai

A hurutos köhögés kiváltó okai vagy a hurutos köhögés milyensége kórjelző lehet. Mindig figyeljük meg a köpet, mennyiségét, napi köpetürités gyakoriságát, a köpet színét és ha jelentős, a szagát is! Ezek az információk nagyon nagy jelentőséggel bírnak a gyógyszerésznek, vagy orvosnak!

Hurutos köhögés okai:

  • típusos tüdőgyulladás (pneumónia)
  • tüdőtályog
  • bakteriális fertőzés
  • akut hörgőgyulladás (bronchitis acuta)
  • gyulladásos folyamat
  • nátha másodlagos felülfertőződése
Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.