Homloküreg és arcüreg

Homloküreg gyulladás

A homloküreg gyulladás a homloküreg leginkább baktériumok által előidézett, nagyon kellemetlen közérzettel járó betegsége. Természetesen más kórokozók, sőt allergia is okozhatja a homloküreg gyulladás betegségét.

A homloküreg gyulladás

A homloküreg gyulladás, azaz szinuszitisz (sinusitis) tehát a koponya, azon belül is az arckoponya egy részének, a homloküregnek a gyulladásos betegsége.
homloküreg gyulladásAz orr üregét csontos és porcos keret határolja. A részben csontos és részben porcos orrsövény (septum nasi) két részre osztja az orrüreget. Az orr melléküregei páros részek a koponyában. Ezek a melléküregek az arcüreg (sinus maxillaris), a homloküreg (sinus frontalis), az ékcsonti üreg (sinus phenoidalis) és a rostacsontüreg (sinus ethmoidei).

A homloküreg gyulladás általában nem önmagában jelentkezik, hanem a többi orrmelléküreget is érinti a betegség. Így a homloküreg gyulladás, az arcüreg gyulladás és a többi melléküregi gyulladás együttesen fordulhat elő, rendkívül kellemetlen tüneteket okozva az egész arcon.

Az arcüreg a középső orrjáratba nyílik a homloküreggel együtt. Az arcüreg nyílása a tetején helyezkedik el, így arcüreg gyulladásakor nehezen tisztul, ezért lehet szükség az orrüregi falát átszúrni, hogy át lehessen öblíteni.

A homloküreg gyulladás okai

A homloküreg gyulladás és a többi orrmelléküreg gyulladás oka allergia vagy vírusos, bakteriális, esetleg gombás fertőzés. A gyulladás nemcsak a homloküreg, hanem az arcüreg, rostacsontüreg és ékcsonti üreg esetében is kialakulhat.

A homloküreg gyulladás lehet heveny, azaz rövid ideig tartó, vagy idült, azaz elhúzódó.

A heveny homloküreg gyulladás oka legtöbbször baktérium. Sokféle baktérium okozhatja és gyakran alakul ki szövődményként vírusos felső légúti fertőzést követően. Tehát nagyon figyeljünk oda, akár egy egyszerű megfázás során is felülfertőződhetünk, ne hanyagoljuk el a nátha kezelését! Sőt figyeljünk oda a rossz fogakra is! Néha a fogakból kiinduló fertőzés tehető felelőssé az idült arcüreg gyulladás kialakulásáért!

A homloküreg gyulladás kialakulása

A megfázás során, vagy a fent említett okok következtében az orrnyálkahártya megduzzad, ami elzárhatja az orrmelléküregek nyílásait. Ennek következtében az ott lévő levegő a vérárammal felszívódik, ami fájdalmas feszülés formájában jelentkezik.

Ha sokáig fennáll a melléküreg elzáródása és a levegőtlensége, folyadék szívódik be, ami kitűnő táptalajt jelent a kórokozó baktériumoknak, s már meg is történt a bakteriális felülfertőződés! Ez beindítja a szervezet immunreakcióját, aminek következtében fehérvérsejtek vándorolnak oda, beindul a gyulladás, még több folyadék és váladék termelődése és végül genny keletkezik az elpusztult sejtekből. immunsejt baktériumokat kebelez be

A homloküreg gyulladás tünetei

A heveny és idült homloküreg gyulladás hasonló tünetekkel jár: a homlok és szemöldök területén érzékenységgel és duzzanattal. A homloküreg gyulladás az egész homloktájék fájdalmát okozza. Jellemző a rossz közérzet.

A betegség tovább terjedhet más területekre is, erre utalhat a láz és a hidegrázás. Az orrnyálkahártya vörös és duzzadt, valamint az orrból sűrű sárga, sárgászöld, vagy ha már vér is keveredi vele, barnássárga gennyes váladék ürül.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.