Gyulladás

Gyulladás kezelése gyógyszerekkel

Gyulladás kezelése gyógyszerekkel kettős célt szolgál; egyrészt a fájdalom és a gyulladás csökkentése, másrészt a gyulladás folyamatának lassítása, súlyosságának mérséklése, illetve a gyulladás folyamatának megállítása. A gyulladás kezelése során rengeteg szempontra kell ügyelnünk; gyógyszer allergia, kezelendő terület, életkor, testtömeg, gyomor-, bélrendszeri problémák stb.

Gyulladás kezelése

A gyulladás kezelése szempontjából két legfontosabb gyulladáscsökkentő gyógyszercsoport: a nem szteroid gyulladásgátlók, azaz az NSAID-ek (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug) és szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, a glukokortikoid szteroidok.
a gyulladás kezelése gyógyszerekkel A két gyógyszercsoport mind hatáserősségében, mind hatásmechanizmusában, recepthez kötöttségében és mellékhatásaiban is különbönzik egymástól. Ha kétségeink vannak a gyulladás kezelése során a biztonságos gyógyszerhasználatot illetően, mindig kérdezzük meg gyógyszerészünket vagy kezelőorvosunkat!

Gyulladás kezelése nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek segítségével

A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek a hétköznapok gyulladáscsökkentő gyógyszereinek is tekinthetőek a gyulladás kezelése szempontjából. Nagy részük recept nélkül is beszerezhető a gyógyszertárakban és ha tisztában vagyunk a kockázatokkal valamint betartjuk az utasításokat, biztonsággal alkalmazhatóak.

A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek alapvetően a gyulladás korai szakaszát gátolják. Csökkentik a fájdalmat és a gyulladást mind az akut, mind a krónikus folyamatokban.
a gyulladás kezelése gyógyszerekkel

Gyulladás kezelése gyulladásgátló szteroidok segítségével

A gyulladásgátló szteroidok igen erős gyulladáscsökkentő gyógyszerek. A gyulladás kezelése szempontjából másodvonal beli gyógyszerek. Ha nem elég hatásosak vagy nem lehet használni az adott betegségben a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket, következnek a szteroidok. Receptköteles gyógyszerek! Szigorúan be kell tartani a gyulladásgátló szteroidokra vonatkozó orvosi és gyógyszerészi utasításokat!

A gyulladás kezelése során a szteroid gyulladásgátló gyógyszerek a gyulladás minden fázisát, mind a korai és mind a késői, sejtszintű szakaszát gátolják. Csökkentik a fájdalmat és a gyulladást mind az akut, mind a krónikus folyamatokban.

Tartós adagolásukat gyulladás kezelése során súlyos mellékhatásaik korlátozzák! Toxicitásuk, azaz "mérgezőképességük" lényegesen nagyobb, mint a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereké!

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.