Fül

Fülfájás

A fülfájás gyakori tünet. A hétköznapi megfázás súlyosbodása szinte biztosan a fülfájás tünetével is jár. Ugyanakkor a fülfájás számos más betegségre is utalhat és ennek megfelelő kezelést kell alkalmaznunk a fülfájás megszűntetésére.

A fülfájás

A fülfájás egy igen általános tünete a fül megbetegedéseinek. A külső fül, a középfül és a belső fül betegségeit is kísérheti, olykor igen súlyos, akár gennyes gyulladás, fülfájás.
fülfájás A fülfájás okai elsősorban bakteriális fertőzés, vírus vagy gomba. Ezek a kórokozók előszeretettel tapadnak meg a fülben keletkező váladékon vagy seben. Ezt követően gennyes gyulladás, fülfájás következhet be.

Egyéni érzékenységünk is lehet a fület érintő betegségekre; a fülkürt és egyéb más fülünkben lévő anatómiai képlet egyéni formája, lefutása hajlamossá tehet bennünket bizonyos betegségekre vagy lassabban gyógyulhatunk.

A fülfájás okai

Tehát a fülfájás okai elsősorban baktériumok, vírusok vagy gombák. Ezek a kórokozók megtapadnak a fülben és ezt követően gennyes gyulladás, fülfájás következhet be. A hallójáratot érintő fülfájás oka lehet a porcos hallójárat szőrtüszőinek gyulladása (furunculus) vagy a külső hallójárat szétterjedő gyulladása, az otitis externa.

középfülfájás Az ilyen típusú fülfájás és a vele járó gennyedzés, viszketés és gyulladás rendszerint mechanikai sérülés eredménye; fülkaparás, fülzsír kemény eszközzel való eltávolítása stb. Ezen esetekben fontos a fül gennytől való megtisztítása és esetlegesen antibiotikumos kezelés.

Fülfájás oka nem csak kórokozó lehet, hanem ekcéma is! A hallójárat ekcémája gyakori betegség, amelyet allergia, fülfolyással járó középfülgyulladás vagy akár egyes anyagcsere betegségek, mint például a cukorbetegség okozhat! Az nedves, ekcémás fülgyulladás tünetei lehetnek fül viszketése, fülfájás, fájdalmas duzzanat és bűzös váladékozás.

Sőt! A fülfájás oka lehet orr vagy garat betegsége is! Ha az orr vagy garat nyálkahártyájának gyulladása miatt a fülkürt beszűkül és így a középfül légcseréje megszűnik, a levegő felszívódik a dobüregből. Így a dobhártya behúzódik és mögötte váladék halmozódhat fel.

Egyes daganatos betegségek során is kialakulhat fülfájás. Sőt a fület közvetlenül nem érintő rákos góc terjedésével is érintetté válhat a fül.

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.