Hónap témája - eddigi kiemelt témák

Gyulladás és a nátha

A nátha során sokféle gyulladással találkozhatunk tünetként, vagy szövődményként: fülgyulladás, torokgyulladás, szemgyulladás, sőt akár az ízületeinket is megtámadhatja a gyulladás.

A gyulladás önmagában nézve nem káros szervezetünkre, a gyulladás alapvetően hormonrendszerünk, immunrendszerünk és idegrendszerünk által szabályozott folyamat, mely a testünket érő külső vagy belső ártalomra válaszol.

gyulladás folyamata

Milyen ártalmak lehetnek ezek? Például betegségeket: náthát, megfázást vagy esetleg gennyes fülgyulladást, tüdőgyulladást vagy arcüreggyulladást okozó baktériumok.

Gyulladás szerepe a náthában

A testünket érő károsodást követő gyógyulási folyamat fontos része a gyulladás. Feladata kettős: egyrészt a gyulladás folyamata megpróbálja elhatárolni vagy elpusztítani az ártalmas baktériumokat, másrészt elindítja a szövet helyreállítását célzó folyamatokat, mely a gyógyulásunkhoz nélkülözhetetlen.

Tehát a gyulladás segít leküzdeni a betegséget és helyreállítani az eredeti, egészséges állapotunkat.
A gyulladást alapvetően ne korlátozzuk, csak akkor, ha már erős diszkomfort érzéssel jár vagy a betegség elharapózásával komolyabb formában jelentkezik, ami már nem jó szervezetünknek.

Gyulladás kezelésének lehetőségei

A gyulladás kezelése lehet gyógyszeres és azt kiegészítő, vagy akár helyettesítő egyéb módszer.
A gyógyszeres kezelés lehet belsőleges illetve külsőleges, attól függően, hogy milyen típusú a gyulladás, valamint milyen módon hatékonyabb és kevesebb mellékhatással jár a gyulladás kezelése.

Használhatunk szopogatós pasztillákat, tablettákat torokfájás és torokgyulladás esetén, szemcseppeket szem gyulladás esetén, fülcseppeket fülgyulladás esetén. Szájon át szedendő, egész testünkben ható gyulladáscsökkentő gyógyszert is használhatunk, melynek általános lát és fájdalomcsillapító hatása is van!

A gyulladás kezelése témájáról bővebben a Gyulladás » Gyulladás kezelése kiegészítő módszerekkel valamint a Gyulladás » Gyulladás kezelése gyógyszerekkel menüpontokban olvashat.

Az elmúlt 3 hónap kiemelt témái:

2012. szeptember 01. Nátha, megfázás és influenza

2011. december 01. A nátha és az influenza hatékony megelőzése

Ismerje meg a táplálékok c-vitamin tartalmát.